ADV: Een geheim oorlogsschip met escape speed!

vrouw-ss-rotterdamHet voormalige stoomschip Rotterdam beschikte over een zogeheten ‘escape speed’: een stand waarin het schip bij dreigend gevaar extra hard kon varen. Behalve een lijndienst- en cruiseschip was het ss Rotterdam eigenlijk ook een oorlogsschip! Het schip was zo gebouwd dat in korte tijd kon worden omgebouwd tot troepentransportschip. De escape speed is nooit in de praktijk gebruikt: een poging tijdens een proefvaart is afgebroken toen bleek dat de snelheid te gevaarlijk werd. Hoe hard het schip daadwerkelijk kon varen is dus minder bekend, maar wel dat de snelheid ver boven de 30 knopen lag, dat is ruim 55 kilometer per uur.

Het stoomschip Rotterdam is in vele opzichten bijzonder. Het grootste in Nederland gebouwde passagiersschip heeft diverse monumentale kunstwerken in de prachtige ruimten aan boord. Maar ook de techniek kan monumentaal worden genoemd: waar vindt u nog een complete machinekamer met de inmiddels zeldzame Parsons turbines en Denny Brown stabilisatoren? Het schip is meermalen aan een ramp ontsnapt en is ijzersterk, waardoor het nu is te bewonderen in de Rotterdamse haven.

U vindt een grote variatie aan producten en activiteiten aan boord. Van historische tours, besloten bijeenkomsten van 10 tot 3.500 gasten tot exclusieve hotelovernachtingen, romantische diners en ook gewoon een lekker kopje koffie. Het ss Rotterdam is 7 dagen per week open en gratis toegankelijk. Welkom aan boord!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer