Zoek geschikt sperma op tv

Vanaf 23 augustus brengt producent (en vader) Reinout Oerlemans de omstreden ‘spermashow’ op televisie, zo meldt het Algemeen Dagblad. Onder de titel ‘Ik wil je kind en verder niets’ zal Nederland kunnen toekijken hoe een vrouw een geschikte spermadonor uitkiest om haar kinderwens in vervulling te laten gaan. Talpa zal de show uitzenden.

De show is omstreden. Want hoe ver kun je gaan? Is het wel normaal dat dit allemaal op tv komt? Het past in ieder geval behoorlijk in het rijtje Big Brother (of Big Mother), de Tokkies en Tempatation Island. Televisieprogramma’s die voor veel opschudding zorgen…

Het kind heeft in ieder geval een leuk verhaal voor in het babyboek….

In de show kiest een vrouw met sterke kinderwens uit een groep mannen een zaaddonor die haar kunstmatig mag insemineren. Oerlemans wilde gisteravond niet reageren; bij zijn bedrijf Eyeworks heeft iedereen een spreekverbod over dit controversiële project.

Ik wil je kind maakt deel uit van de door Jort Kelder gepresenteerde ‘TV Competitie’ van Talpa, waarin vijf tv-producenten eenmalig een nieuw programma-idee mogen lanceren. Als de kijker Oerlemans’ idee het leukst vindt, mag hij er meer afleveringen van maken.

Toen het sperma-format begin 2001 voor het eerst in het nieuws kwam, werden er direct Kamervragen over gesteld. De show werd bedacht op de creatieve afdeling van Joop van den Ende Producties. De eerste, wildere versies droegen titels als ‘I want your baby’ en ‘Make me a Mum’. Het lukte alleen nooit om het programma bij een zender te slijten. Joop van den Ende, toen al weg bij zijn bedrijf, noemde het idee ‘afgrijselijk en walgelijk’. Ook toenmalig Endemol-topman John de Mol, nu baas van Talpa, verwees het format tot twee keer toe naar de prullenbak.

Vorig jaar nog probeerde producent Reinout Oerlemans een afgezwakte versie van het spermaformat aan RTL 4 te verkopen. Maar RTL-topman Van Westerloo gaf hem te kennen dat de show ‘het meest abjecte idee’ was dat hij ooit had gehoord.

Talpa-woordvoerder Thomas Notermans: ,,Wij hebben van Eyeworks alleen de programmatitel en heel summiere informatie gekregen. Ze dienen zich aan onze spelregels te houden: de inhoud moet binnen de grenzen van het betamelijke blijven. Als wij besluiten het uit te zenden, dan zijn wij verantwoordelijk. Daar lopen we niet voor weg.”

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer
 • L.Koppenol

  Walgelijk. Onethisch. Aan belang kinderen wordt niet gedacht. Leid tot letterlijke ziekte en stoornissen bovendien door vervreemding van vele vaders, eigen vaders, in prima studie aangetoond.
  Persoonlijkheidsgestoorden, en allerhande aanverwante stoornissen groot risico op, ook
  genderproblematiek onder andere.
  En dan schelden op Jeugdzorg in Nederland zeker
  als die de gedragsgestoorden tegenkomen later?
  Nederland ten voeten uit. Een achterlijk land geworden. Een kinderbeschadigend land bovendien.