Ons stokpaardje ‘multitasken’ blijkt niet te bestaan!

Help! Dat waar we altijd prat op gaan; dat wij vrouwen zo goed zijn in multitasken, blijkt gezwets in de ruimte. Multitasken bestaat niet, zo beweert een psycholoog. En ik maar denken dat ik het als geen ander (lees zoveel beter dan een man) beheers. Wat moet ik nou weer bedenken om me van ze te onderscheiden?Verschillende taken tegelijkertijd uitvoeren, het zogenoemde multitasken, lijkt niet te bestaan. Mensen die daar goed in zijn, zijn in werkelijkheid in staat diverse bezigheden in hun hoofd zeer snel af te wisselen.  Dat is naar voren gekomen in een onderzoek van psycholoog Paolo Toffanin, waarop hij volgende maand aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) promoveert.
Toffanin heeft een methode ontwikkeld, waarmee verschillende fysiologische reacties in de hersenen van elkaar kunnen worden onderscheiden. Die methode heeft bij zijn proefpersonen aangetoond dat er in werkelijkheid nooit sprake is van multitasken, een vaardigheid waarin vooral vrouwen goed zouden zijn.
Toffanin heeft daarnaast vastgesteld dat slimme mensen geen grotere hersenen hebben dan anderen.
Ze zetten hun hersencapaciteit wel slimmer in. Mensen met een hoog IQ doen op het optimale moment een beroep op hulpbronnen in hun hoofd, zoals aandacht en geheugen.
Anders dan gedacht heeft de omvang van de hersenen dus geen invloed op begaafdheid. Wel is van belang wat iemand met zijn hersenen doet, aldus de psycholoog.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer
  • Micha

    Dit was al langer bekend toch? Vrouwen zijn over het algemeen wel beter in dat ‘snelle switchen’, maar men noemt dat dus multi-tasken voor het gemak.