Meldpunt voor voor vrouwen die vastzitten in hun (religieuze) huwelijk

Vrouwen die niet van hun man kunnen scheiden omdat ze ook religieus zijn getrouwd, kunnen vanaf vandaag bij een speciaal meldpunt terecht voor hulp. Volgens de organisatie Femmes for Freedom gaat er groot leed schuil achter deze huwelijkse gevangenschap en wordt het hoog tijd dat daar aandacht voor komt. Afschuwelijk… Maar wel erg goed dat er nu een meldpunt voor is. De vraag is nu alleen hoeveel vrouwen er daadwerkelijk gebruik van gaan maken. Onbekend is om hoeveel vrouwen in Nederland het gaat. Daarom wil de organisatie gegevens gaan verzamelen. Binnenkort is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over dit verschijnsel, ter voorbereiding op de behandeling van een wetsvoorstel over huwelijksdwang en schijnhuwelijken. Vrouwen die door hun man gedwongen worden om gehuwd te blijven, omdat ze religieus zijn getrouwd. Niet in het buitenland, maar gewoon hier in Nederland. In islamitische huwelijken en ook in de joodse en hindoestaanse gemeenschap, is het voor vrouwen soms onmogelijk definitief van hun man te scheiden. Maar ook voor katholieken is het ingewikkeld om te scheiden, omdat de kerk daar toestemming voor moet geven.

Lees meer over dit onderwerp op de website van de NOS

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer