Vrouwelijke onderzoekers in Nederland benadeeld

Schermafbeelding 2015-09-22 om 14.10.08Je zal maar vrouwelijke onderzoeker zijn. Dan moet je harder vechten voor een beurs.Vrouwen hebben namelijk minder kans een onderzoeksbeurs te krijgen van de Nederlandse wetenschapsfinancier NWO dan mannen. De psychologen Romy van der Lee en Naomi Ellemers concluderen dat in een onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift PNAS. Ze  analyseerden 2823 aanvragen die in drie jaar binnenkwamen voor de VENI-beurs, een beurs voor beginnende onderzoekers. Bij vrouwen werd 14,9 procent toegewezen, bij mannen 17,7 procent. De onderzoeksplannen werden door de selectiecommissie wel hetzelfde beoordeeld wat betreft kwaliteit.

Vrouwelijke wetenschappers werden vooral achtergesteld in minder exacte onderzoeksgebieden zoals gedragswetenschappen en aard- en levenswetenschappen. In die gebieden zijn relatief veel vrouwen actief en is er veel strijd om de beschikbare beurzen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer