Ruim helft Nederlanders spreekt liefde voor broer of zus zelden of nooit uit

hsfile_165523Nederlanders vinden de band tussen broers en zussen heel belangrijk, maar meer dan de helft (54%) spreekt dat zelden of nooit uit. De onderlinge ‘aandachtsbehoefte’ is er wel. Zo vindt 71% de door 3FM DJ Giel Beelen in het leven geroepen Nationale Broer & Zus-dag een goed initiatief. Op 30 september vindt die voor de derde keer plaats, en wellicht wordt deze dag net zo belangrijk als Vader- en Moederdag. Maar daar valt nog veel te winnen, want slechts 15% kent de speciale dag om broers en zussen te vieren. Dit blijkt uit onderzoek* van dealsite Groupon. De periode tot en met 30 september staat bij Groupon volledig in het teken van de Nationale Broer & Zus-dag met een speciale shop die inspiratie biedt om met broers en zussen samen activiteiten te ondernemen en de band te versterken.
Hoewel 36% van de Nederlandse broers en zussen elkaar minstens één keer per maand spreekt en 48% elkaar zelfs één keer per week spreekt, is de behoefte aan quality time met broer en/of zus groot, zo laat het onderzoek zien. Veel mensen willen graag meer tijd doorbrengen met hun geliefde familielid. Voor bijna de helft (48%) van de Nederlanders is samen buiten de deur eten of drinken een van de favoriete activiteiten om eens in de zoveel maanden met hun broers en zussen te doen, naast standaardactiviteiten als samen thuis blijven en daar chillen (62%) en samen op bezoek gaan bij de verdere familie (61%). De hele top drie van broer-zus-activiteiten buiten de deur ziet er zo uit:

1) Uit eten / iets drinken (48%)
2) Een weekendje weg gaan (24%)
3) Samen shoppen (17%)

De jongens tegen de meisjes
Zowel mannen als vrouwen koesteren de relaties met hun broers en zussen, maar beiden geven vaker aan een betere band met hun zussen (respectievelijk 19% en 32%) dan met hun broers te hebben (respectievelijk 13% en 10%). Voor de meesten is een broer of zus op de eerste plaats iemand die precies weet hoe je bent en waar je vandaan komt (57%), maar ook iemand die er altijd voor je is (54%). Voor 42% van de vrouwen is een broer of zus op de derde plaats iemand bij wie ze 100% zichzelf kunnen zijn, terwijl een broer of zus voor ruim één derde van de mannen (36%) betekent dat zij altijd iemand hebben om mee te praten.

Ondanks deze openbare liefdesverklaring geven vrouwen vaker dan mannen aan dat zij een haat-liefdeverhouding met hun broers en zussen hadden toen zij nog kinderen waren (21% versus 14%). Maar naarmate ze ouder worden, verschuift deze verhouding voor mannen én vrouwen naar een vriendenrelatie of noemen zij elkaar zelfs best friends forever.

Nostalgie naar kindertijd met broers en zussen
De relatie tussen broers en zussen verbetert misschien vaak over de jaren en verandert dan van een haat-liefdeverhouding in vriendschap. Toch geeft twee derde van de Nederlanders (66%) aan bepaalde aspecten van de vroegere relaties met hun naasten te missen. Zo missen zij de tijd die ze samen doorbrachten (31%), het samen opgroeien (25%) en het delen van gemeenschappelijke interesses (21%). Andere dingen die gemist worden aan de tijd die broers en zussen samen door hebben gebracht in het ouderlijk huis tijdens hun jonge jaren zijn:

1) Dezelfde kijk op het leven delen (19%)
2) Samen op vakantie gaan of samen spelletjes doen (15%)
3) Op avontuur gaan samen (14%)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer