Vrouwen meest kritisch op rijgedrag partner

Schermafbeelding 2015-10-22 om 15.24.59Opmerkingen over de snelheid, de ‘opgefokte toon’ waarmee andere weggebruikers worden toegesproken en het oneens zijn met de gekozen route. Bijna driekwart van de stellen met een auto geeft toe opmerkingen te maken over de rijstijl van hun partner, en dan staan deze onderwerpen in de top drie. Dit blijkt uit onderzoek* van ANWB Autoverzekering. Vrouwen spannen de kroon, want 77 procent geeft toe kritisch te zijn op het rijgedrag van de partner tegenover 65 procent van de mannen.

Wat zijn volgens vrouwen de redenen om de spanning in de auto op te voeren? Bijvoorbeeld als de partner achter het stuur in haar ogen:
- te snel of te langzaam rijdt (35%)
- opgefokt reageert op andere weggebruikers (25%)
- niet oplet (14%)
- een verkeerde route neemt (13%)
- bumperkleeft (11%)

Toch is het niet zo dat vrouwen liever zelf achter het stuur kruipen als ze met hun partner op pad gaan. Zeventig procent van de vrouwen geeft aan liever niet zelf te rijden als ze de keuze hebben. Bij mannen is dat beduidend minder: slechts 38 procent wil liever niet zelf rijden als ze met hun partner de weg op gaan. De kritiek van de vrouwen lijkt de mannen dus niet te belemmeren.

15 procent mannen kritisch op inparkeerstijl partner
Ook mannen kunnen pittig uit de hoek komen vanaf de passagiersstoel. Zij spreken hun partners aan op snelheid en de gekozen route, respectievelijk 30 en 13 procent. Het meest opvallend is dat 15 procent van de mannen toegeeft kritiek te hebben op de inparkeerstijl van hun vrouw. Dit komt bij vrouwen nauwelijks voor. Daarnaast maken mannen vaker kritische opmerkingen over onzuinig rijden (12 procent).

Eén op drie automobilisten verwerpt kritiek
Tot slot is gekeken naar wat die kritiek met de bestuurders doet. Twintig procent vindt de opmerkingen onnodig omdat de rijstijl prima is en 10 procent vindt het irritant omdat de partner beter eerst naar zichzelf kan kijken. Slechts 11 procent vindt het prettig omdat het de rijstijl verbetert. Bij bijna de helft van de koppels (47%) blijkt kritiek op elkaar niet sfeerbevorderend te werken in de auto.

Doe de auto-relatietest
Alert meekijken en een actieve houding van de bijrijder zijn belangrijk vindt ANWB Autoverzekering, want twee mensen zien meer dan één. Het openstaan en accepteren van ‘aanwijzingen’ en goed bedoelde adviezen kunnen schades en ongevallen voorkomen en leveren een bijdrage aan de verkeersveiligheid.

Voor stellen die samen een auto delen is er de auto-relatietest van ANWB Autoverzekering. De test geeft koppels meer inzicht in hoe zij elkaar kunnen helpen, hoe ze het risico op schade en de kosten van hun autoverzekering laag houden. Doe de test hier.

* Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 1.000 respondenten, oktober 2015.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer