Geld om vrouwenbesnijdenis tegen te gaan

Het kabinet trekt drie miljoen euro extra uit voor het tegengaan van vrouwenbesnijdenis, zo meldt nieuws.nl. Dat maakte premier Jan Peter Balkenende (CDA) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad. Het geld wordt voornamelijk gestoken in voorlichting. Ook wordt een meldcode voor artsen in het leven geroepen.

Waris Dirie, een van de bekendste besneden vrouwen.

Vrouwenbesnijdenis is strafbaar in Nederland. Toch worden jaarlijks ongeveer vijftig meisjes in Nederland besneden, berekende de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in maart. Vrouwenbesnijdenis komt voornamelijk voor in de grotere steden Amsterdam, Eindhoven, Tilburg, Den Haag en Utrecht. In de voorlichtingsprojecten, die zich voornamelijk richten op deze steden, participeren onder meer basisscholen, GGD’s en het kenniscentrum voor vluchtelingen en gezondheid Pharos. Het project loopt tot 2008.

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg heeft het kabinet geadviseerd de verjaringstermijn van twaalf jaar op te rekken. Het kabinet heeft hier gehoor aan gegeven. Om de mogelijkheden voor vervolging te vergroten, gaat de verjaringstermijn van het misdrijf in op 18-jarige leeftijd van de persoon die is besneden. Op dit moment gaat de verjaringstermijn in op het moment van de besnijdenis. Dat is doorgaans wanneer het meisje tussen 6 en 13 jaar is.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer