Slank door chips?

We weten de uitkomst al, maar toch leze we wer hoopvol het artikel in het Algemeen Dagblad: Bestaat chips waar je niet dik van wordt?

Het is een droom voor alle iets te dikke chipsverslaafden. Een nieuw soort chips waarvan je ongegeneerd en zonder angst of schuldgevoel onbeperkt kan knabbelen. Maar helaas. Ook SOcrispY van Zonnatura laat deze droom niet uitkomen.Wie er een familiezakhoeveelheid van 200 gram van wegknabbelt, krijgt weliswaar een kwart minder calorieën binnen dan met gewone chips, maar het zijn er nog altijd bijna 800. Ruim een gezonde avondmaaltijd. En dus echt te veel van het goede.

In een reactie zegt Zonnatura SOcrispY zo ook helemaal niet bedoeld te hebben. ,,Ik geloof niet dat er mensen zijn die denken dat het verstandig is om er onbeperkt van te eten”, zegt diëtiste en consumentenvoorlichtster A. Rolands: ,,dat zou de grootste onzin zijn.”

En dat terwijl het pakje en de website zoveel beloven. ‘Eindeloos crispy genieten’, belooft Zonnatura, ‘gezond, op basis van soja’. Hoewel: ‘eindeloos genieten’ lukt niet op een zakje van 28 gram. En dat is de enige verpakkingseenheid die tot dusver verkrijgbaar is.

Dat kleine zakje is nou juist een van de twee redenen waarom SOcrispY wat betreft hoogleraar voeding Jaap Seidell van de VU nog wel ‘gezonder dan chips’ mag heten. Zolang er namelijk nog geen magische, calorieloze chips zijn uitgevonden, is weinig chips eten de beste oplossing.

,,Veel consumenten houden zichzelf voor de gek, en denken dat ze van light-producten zonder schuldgevoel kunnen eten.” Bij light-frisdranken kan dat bijvoorbeeld wel, omdat daar zo weinig calorieën in zit dat je er flessen vol van kan wegklokken. ,,Maar light-rookworsten, magnum-ijsjes, koekjes en chips bevatten nog altijd te veel calorieën om onbeperkt van te snoepen”, zegt Seidell. Balen dus voor de te dikke chipsjunks. Zij zullen toch echt over moeten stappen op wortels, komkommers en andere echte low-calorie producten.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer