Hoofdpijn? Neem wat olijfolie!

We weten al lang en breed dat olijfolie gezond is. Maar wetenschappers hebben nu een mogelijke verklaring gevonden. Olijfolie uit eerste persing (extra vergine) bevat een stof die dezelfde eigenschappen heeft als de pijnstiller en ontstekingsremmer ibuprofen, zo meldt nu.nl.

Dat staat in de nieuwste editie van het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Het gaat om het bestanddeel oleocanthal. Hoewel de stof een andere chemische structuur heeft dan ibuprofen, heeft hij dezelfde pijnstillende werking. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Philadelphia in de Verenigde Staten.

Olijfolie zal echter niet direct verlichting bieden bij hoofdpijn. De onderzoekers hebben berekend dat een dagelijkse consumptie van 50 gram overeenkomt met 10 procent van de aanbevolen dagelijkse dosis ibuprofen als pijnbestrijder voor volwassenen.

De wetenschappers denken niettemin dat regelmatige consumptie van olijfolie uit eerste persing op de lange termijn wel degelijk heilzame effecten kan hebben. Zo wordt bijvoorbeeld vermoed dat ibuprofen ook kankerremmende eigenschappen heeft. De deur uit met de margarine dus, en sleep maar aan aan, de flessen Extra Vergine.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer