Onnodig lang wachten voor borstkankerpatiënten

De diagnose van borstkanker duurt bij de helft van de patienten langer dan de gehanteerde richtlijn. Ongeveer driekwart van de patienten bij wie borstkanker is geconstateerd, moet langer dan de voorgeschreven vier weken wachten voor de eerste behandeling. Een verre van relaxte situatie als je niets liever wilt dan zo snel mogelijk weer gezond zijn. En wat nu de oorzaak van dit lange wachten is?

Dat blijkt dan weer niet uit het onderzoek dat onder ruim 1500 (ex)borstkankerpatienten isgehouden. De BorstkankerVereniging Nederland (BVN) publiceerde dit onlangs. De BVN vindt het onacceptabel dat de diagnose van borstkanker langer duurt dan de termijn van tien dagen, opgesteld door het Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON). Uit het onderzoek blijkt in de periode 2000-2005 dat slechts 14 procent van de ziekenhuizen in staat is om voor 80 procent van de patienten de diagnose binnen de NABON-richtlijn uit te voeren. Van alle ziekenhuizen is 15 procent in staat om voor 80 procent van de patienten de behandeling tegen borstkanker binnen veertig dagen af te ronden.

Vooral universitaire medische centra zijn traag met hun zorg voor borstkankerpatienten. De ziekenhuizen met een speciale ‘mammacare’ afdeling presteren wel beter.BVN zal op korte termijn directies van de slechts presterende ziekenhuizen benaderen met het aanbod ze te helpen hun borstkankerzorg beter te organiseren.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer