Eet gezond, eet een framboos

Zo aan het begin van de lente, met de zomer in aantocht, krijgen de meesten van ons toch wel de zware drang iets te doen aan het winterlijf. Er moeten wat vetrolletjes worden weggewerkt, het kan hier en daar allemaal wel weer wat strakker en de chocola maakt plaats voor fruit vol vitamines. Want we willen niet alleen slank maar ook gezond zijn. Met frambozen zit je goed, blijkt uit een onderzoek door Wageningse wetenschappers.

.

Frambozen blijken enorm gezond te zijn. De vruchtjes bevatten veel meer gezonde stoffen dan de geijkte gezonde voedingsmiddelen, schrijven de wetenschappers in het tijdschrift BioFactors. De wetenschappers hebben alle gezondheidsbevorderende eigenschappen van de framboos op een rijtje gezet, meldt Planet. Zo blijkt de vrucht onder meer een geneeskrachtige stof te bevatten, die in die hoeveelheden tot nu toe in geen enkel ander voedingsmiddel is gevonden. Waarschijnlijk komt de stof ook voor in sommige geneeskrachtige Chinese kruiden, aldus onderzoekers.

Frambozen bevatten naast de geneeskrachtige stof per gram ook tien keer meer beschermende anti-oxidanten dan tomaten, stellen de wetenschappers. De anti-oxidanten neutraliseren agressieve moleculen in het lichaam en voorkomen celbeschadiging. Onderzoeker Beekwilder:’In frambozen zitten vitamine C en anthocyanines, maar die vind je ook in andere producten. Ongeveer de helft van de anti-oxidantwerking van frambozen wordt echter veroorzaakt door ellagitannines. Die vind je in kleine hoeveelheden in aardbeien, en verder eigenlijk nergens.’

De onderzoekers hebben ook een frambozen-ras gevonden dat vermoedelijk beter in de darmen worden opgenomen. Dat zou het voor kwekers mogelijk maken om een optimale framboos te cultiveren. ‘Als veredelaars een extra gezonde framboos willen maken dan kan dat’, aldus Beekwilder, die het ras in samenwerking met de Belgische Proeftuin ontdekte.

Dat de framboos desondanks nog niet erg populair is, komt vooral doordat ze behoorlijk aan de prijs zijn. Frambozen zijn relatief duur, zeker in vergelijking met andere vruchten, en daardoor komen er slechts kleine hoeveelheden op de markt. Er zijn dus maar weinig mensen die van de gezonde werking van de framboos gebruik kunnen maken.

Frambozen beginnen rond deze tijd van het jaar, het vroege voorjaar, in ons land te bloeien. Omdat het mooie weer op zich laat wachten, zal ook de framboos naar verwachting met enige vertraging aan de stengels verschijnen. Dat is mede afhankelijk van het ras. Frambozen worden soms ook geïmporteerd.

Ik ga mijn slag slaan en een paar kilo frambozen verorberen

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer
  • Dit doet mij denken aan de kleine camping in Frankrijk (Cevennes, Mialet, aanbevolen!), waarvan de boer aan fruitteelt deed. ‘s Middags na een lange dagwandeling in de hete zon kochten we bij hem een bakje verse frambozen uit de koeling. En dan oppeuzelen met de voeten in de rivier.
    Echt, zoiets lekkers heb ik zelden gegeten! En als het dan ook nog gezond is…
    Tegenwoordig hebben wij een eigen tuin, met daarin: frambozenstruiken. Zal eens kijken of ze al uitlopen!