Vaccin tegen baarmoederhalskanker zeer effectief

Als alle meisjes en jonge vrouwen worden gevaccineerd tegen het virus hpv, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, zou het aantal gevallen van de ziekte met meer dan de helft worden gereduceerd, zo blijkt uit een nieuwe studie naar het vaccin Gardasil dat nu op de markt is. Het onderzoek, waaraan 20.000 vrouwen meededen, is gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet.Uit het onderzoek blijkt dat als meisjes die nog niet seksueel actief zijn worden ingeënt, zij beschermd worden tegen 99 procent van de mogelijke infecties met hpv. Voor jonge vrouwen die minder dan vijf seksuele partners hebben gehad, betekent het vaccin een bescherming tegen 44 procent van de infecties.

 

In Nederland, zowel als in andere Europese landen en in de VS, is de overheid nog bezig te bekijken op welke manier en wie moet worden gevaccineerd. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseerde onlang aan minister Ab Klink (Volksgezondheid) om het vaccin niet in de basisverzekering op te nemen.

Als Klink het negatieve advies volgt, zal het middel niet worden vergoed. Het college vindt dat het middel beter in een landelijk vaccinatie-programma kan worden opgenomen, omdat vergoeding van het vaccin op individuele basis niet tot de gewenste hoge vaccinatiegraad zou leiden.

Gezondheidsraad

Die is nodig om mensen op grote schaal tegen het virus te beschermen. De Gezondheidsraad onderzoekt momenteel of Gardasil opgenomen moet worden in het Rijksvaccinatieprogramma.

In een ander artikel in The Lancet pleiten onderzoekers ook voor vaccinatie van jongens en mannen om het voorkomen van het virus te beperken.

Bron: nu.nl

  • Reacties op dit bericht? Mail de redactie.
  • Altijd op de hoogte met de gratis NU.nl/nieuwslezer
  • Onderweg op de hoogte blijven? Ga naar NU.nl/pda
  • NU.nl homepage
  • –>

    facebook share facebook share

    Geen reacties // Reageer