Hoe kun je tegen embryoscreening zijn? Ziek politiek spel!

Als ik lees dat een kwart van de ondervraagden tegen embryoscreening is om de erfelijke vorm van borstkanker uit te sluiten, dan vraag ik me af WAAROM?!?!? Hier op vrouw.blog.nl hebben we weken lang mee kunnen leven met mijn beste vriendin Michou, die een lijdensweg heeft doorstaan (en er nog steeds niet is) omdat haar beide borsten door het gen moesten worden afgezet. En het treft niet alleen Michou (28), ook haar moeder en zus zijn met het erfelijke gen belast. Alle hoop is nu gevestigd op haar kleine nichtje Riva: laat die het dan niet hebben! Het was toen nog niet mogelijk, maar zeker is dat de familie alles zou hebben gedaan om te voorkomen dat de meiden door deze ellende heen zouden moeten. En nu kan dat dus: embryoselectie. Kan iemand mij vertellen waarom je hier tegen zou zijn?  

Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat embryo's gescreend moeten kunnen worden op erfelijke ziekten. Maar liefst 66% staat achter de inhoud van de brief van staatssecretaris Bussemaker. Van de 1200 ondervraagden is een kwart tegen de inhoud van de brief. Van PvdA-stemmers is 79% het eens met de inhoud. Daarna volgt de CDA (51%) en als laatste de ChristenUnie. Van die partij is 65% tegen de inhoud.

Bovendien vindt 60% dat abortus altijd toegestaan moet worden. Bussemaker heeft de brief inmiddels ingetrokken na een ruzie met ChristenUnie vicepremier Rouvoet. Bussemaker stuurde de brief deze week zonder overleg met coalitiegenoot ChristenUnie naar de Kamer. Het kabinet besloot gisteren de kwestie nog een keer te bespreken en Bussemaker kondigde een nieuwe brief aan. D66-leider Alexander Pechtold vindt het onbegrijpelijk dat CDA en ChristenUnie de PvdA hebben omgepraat terug te komen op de brief. Bussemaker stelde voor embryoselectie uit te breiden voor zeldzame, ernstige vormen van borst- en darmkanker. De VVD noemt de discussie in het kabinet over de selectie van embryo's bij reageerbuisbevruchting een 'wanvertoning'. Dat is het wat mij betreft ook. Een zieke wanvertoning, waarbij je de 'slachtoffers' heen en weer slingert tussen hoop en wanhoop.

ZIEK, ZIEK, ZIEK! De CDA en de ChristenUnie moeten zich DIEP schamen!

Hieronder ruimte om al je frustraties te uiten!

 

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer
 • Michou

  Ongeloof, dat is het gevoel dat door mijn lijf giert! Jarenlang worden er (peperdure)studies en tests gedaan om welke vorm van kanker dan ook te bestrijden. Nu ís er eindelijk een mogelijkheid om deze vorm van kanker een halt toe te roepen en dan zijn er een paar van die doorgezeten moraalridders, die dit niet ‘gods wil’ vinden. Nou ik vind dit dus eigelijk onmenselijk.

  Ik zou het familiair gen hier kunnen laten stoppen. Ik zou er voor kunnen zorgen dat de kinderen, die in mijn toekomst hopelijk wel komen, niet belast hoeven zijn met deze ‘lady killer’.
  Maar omdat er dus van die geitenwollensokken types met stoffige hersenen zich hier niet in kunnen vinden, moet ik wellicht tegen mijn toekomstige dochter vertellen dat ze wel eens borstkanker zou kunnen krijgen.

  Moet mijn dochter dan hetzelfde ondergaan wat ik het afgelopen half jaar heb meegemaakt? Dat gun je je ergste vijand niet!

  Schandalig! Dat is wat het is.

 • Isabelle

  Sorry hoor, hier een gen-draagster die net te laat was met preventief amputeren en nu dus borstkanker heeft, fase 3.
  Moeder van 3 kinderen, stiefmoeder van 5.
  Net 2 weken geleden zijn ze er dan ‘af’gegaan, en volgende week begint de chemo….
  Het is allemaal geen pretje, verre van dat zelfs..maar nooit nooit nooit, zou ik embryo’s lees: baby’s ( want zo is het gewoon! )laten sterven zodat ze niet geboren zouden worden met dit gen.
  Kom op zeg..zo kan je alles wel gaan proberen uit te sluiten, en gaan we wel heel dicht naar het superras van Hitler.
  Ik vind mijn leven ondanks alles de moeite waard! En ik ben blij dat mijn moeder mij gewoon geboren heeft laten worden!!
  maar ja…dat is mijn mening..