90% borstamputaties te voorkomen door microgolven

Ik geloof er echt heilig in dat borstkanker over een tijdje niet meer dodelijk hoeft te zijn. En ik niet alleen. Wetenschappers blijven strijden tegen borstkanker en met succes. Ze zoeken naar genen, vaccins en nieuwe behandelingen. De nieuwste in de reeks: microgolven. Deze golven, dezelfde als in je microgolfoven, zouden de tumoren ‘koken’ en 90 procent van de masectomies of borstamputaties overbodig maken. Goed nieuws!Deze ‘focused microwave thermotherapy’ (gerichte microgolf thermotherapie) zou enorm effectief zijn in combinatie met chemotherapie, omdat de golven de chemotherapie versterken terwijl de kankercellen vernietigd worden door de temperatuur.  In een onderzoek aan het Oklahoma University Cancer Institute bleek dat tumoren met 88 procent krompen door de combinatie van microgolftherapie en chemotherapie. Bij enkel chemotherapie krompen de tumoren met slechts 58 procent.
Ook vrouwen met grote tumoren (groter dan 5 centimeter) kunnen een amputatie van hun borst vermijden door een combinatie van de twee therapieën.
In hun geval moet dan enkel het kankerweefsel worden weggesneden in plaats van de hele borst. De behandeltijd is opvallend kort, maar wel afhankelijk van de temperatuur. Aan 50 graden Celsius is dat bijvoorbeeld slechts 2 minuten.
Wetenschappers zijn al jaren geïnteresseerd in het gebruik van microgolven in de strijd tegen kanker. Tumoren bevatten veel water, dus ze zijn perfect om ‘kapot te koken’. Het probleem was tot nog toe dat ook het omringende, meestal gezonde weefsel verbrand raakte. Met deze gerichte microgolven, die zich focussen op één punt, gebeurt dat niet meer.
Het slechte nieuws is dat de therapie wellicht nog een aantal jaar niet massaal zal aangeboden worden. Op dit moment vinden nog verschillende klinische testen plaats, en moet er nog meer onderzoek gebeuren naar de effectiviteit en de veiligheid van de therapie.
Toch zijn de wetenschappers overtuigd dat hun therapie radicaal de behandeling van borstkanker zal veranderen. Een op drie vrouwen waarbij borstkanker wordt vastgesteld ondergaat een masectomie. De nieuwe therapie zou ervoor zorgen dat veel meer vrouwen hun borsten kunnen houden.

Bron: HLN

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer