Meer mannen dan vrouwen veel te dik

Een stukje schokkende berichtgeving op maandagochtend, met het huis vol pepernoten en ander snaaigoed – gok ik: meer dan de helft van de volwassen mannen (54 procent) en bijna de helft van de vrouwen (43 procent) in Nederland heeft overgewicht, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag op basis van cijfers uit 2011. Mannen wegen gemiddeld 84 kilo, vrouwen 70 kilo. Dat is respectievelijk 5,6 en 3,7 kilo zwaarder dan 20 jaar geleden. De gemiddelde lengte is voor mannen de afgelopen 20 jaar gestegen met 2,1 centimeter naar 1,81 meter. Voor vrouwen ligt het gemiddelde met 1,68 meter 0,6 centimeter hoger dan 20 jaar geleden.En nou denk je: we zijn toch ook langer geworden, ligt het niet gewoon daar aan? Nou nee. Want de stijging in lengte staat niet in verhouding tot de stijging in gewicht.  Het aantal mensen met ernstig overgewicht is daarmee ook groter geworden. Mensen met een body mass index (bmi) van meer dan 30 vallen in deze categorie. Mannen van 1,81 meter die meer wegen dan 98,3 kilo en vrouwen van 1,68 meter die meer wegen dan 84,7 kilo hebben ernstig overgewicht. Inmiddels heeft 4,7 procent van de bevolking diabetes, schrijft het CBS. In 2001 was dat nog 2,8 procent. Bij diabetes speelt overgewicht een grote rol.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer