Eicellen invriezen niet populair wegens hoge kosten

Eicellen invriezen: dat doen maar weinig vrouwen, zo meldt de Volkskrant. Er was een lange tijd voor nodig voor het invriezen van eicellen om niet medische redenen mogelijk werd. Sinds het invriezen echter mogelijk is, hebben maar driehonderd vrouwen gebruik gemaakt van die mogelijkheid. Waar was al die heisa dan om? Bij de ziekenhuizen waar dit mogelijk is, onder andere bij het AMC in Amsterdam en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, melden zich maar enkele vrouwen, variƫrend van zestien tot twee per ziekenhuis.
De hoge kosten zouden een oorzaak kunnen zijn voor de impopulariteit van het invriezen van eicellen. De behandeling kost namelijk enkele duizenden euro’s. De vrouwen moeten deze behandelingen zelf betalen. Aha… Aap uit de mouw! Mogelijk spelen naast financiĆ«le redenen, ook gezondheidsrisico’s mee bij het lage aantal ingevroren eicellen. Volgens het UMCG in Groningen zouden de effecten van het invriezen van eicellen op de gezondheid van kinderen over de langere termijn namelijk nog niet bekend zijn.

De behandeling is bedoeld voor vrouwen van boven de dertig die in een later stadium van hun leven door middel van een ivf-behandeling kinderen willen krijgen. Vaak gaat het om alleenstaande vrouwen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer