Ook bij een burn-out lijkt bewegen het sleutelwoord

Beweging blijkt een goede remedie tegen werkgerelateerde klachten. Werknemers die een jaar lang dagelijks minstens een half uur flink bewegen, voelen zich minder uitgeput of vermoeid, zoontdekten onderzoekers van de Radboud Universiteit.Aan het onderzoek deden ruim tweeduizend fulltimers met een zittend beroep mee. Zij werden met een tussenpoos van een jaar tijd twee keer bevraagd over hun werkbeleving en de mate van bewegen.De onderzoekers vonden een relatie tussen afnemende werkgerelateerde vermoeidheidsklachten en meer bewegen, maar ook het omgekeerde. Werknemers die in de loop van het jaar hoger scoorden op moe zijn, bewogen ook minder. Of het minder bewegen oorzaak of gevolg van de vermoeidheid is, kan uit dit onderzoek niet worden afgeleid. De Nijmeegse onderzoekers gaan nu kijken of een hardloopprogramma helpt om de vermoeidheidsklachten te verminderen. Proefpersonen die voldoen aan de eisen van het onderzoek, hebben 50 procent kans om in de hardloopgroep of de controlegroep terecht te komen. De ene groep gaat zes weken onder begeleiding hardlopen. De controlegroep gaat niet hardlopen, maar wordt wel onderzocht.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer