Nederlanders niet heel slim als het op roken aankomt…

Triest. Heel triest. Nederlandse rokers maken nauwelijks zorgen over de gevaren van roken en meeroken. Nederland telt het laagste percentage rokers dat nadenkt over de schade van hun sigaret voor henzelf of voor anderen, zo is gebleken uit onderzoek dat 12 september in Maastricht werd gepresenteerd tijdens een internationaal wetenschappelijk congres over tabaksverslaving. Van de vijftien onderzochte landen geloven Nederlandse rokers ‘het minst vaak’ dat hartaandoeningen, beroertes en longkanker veroorzaakt kunnen worden door roken. Ook geloven ze vaak niet dat meeroken kan leiden tot hartaandoeningen bij niet-rokers.
Slechts één op de vijf rokers denkt regelmatig aan de schadelijkheid van roken op zichzelf. Onderzoekers van het International Tobacco Control (ITC) Project noemen de geringe kennis van de gevaren van roken en meeroken ‘verontrustend’. In elk ander onderzocht land was het risicobesef groter. Het onderzoeksteam roept de Nederlandse overheid daarom op structureel en stevig te investeren in voorlichting. In het onderzoek keek ITC naar de effecten van tabaksontmoedigende maatregelen van de overheid van twintig landen in de periode tussen 2008 en 2015. In die periode werden tweeduizend Nederlandse rokers ondervraagd.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer