Koffie slecht voor je biologische klok

Drink je veel koffie? Kijk daar mee uit. Koffie houdt je niet alleen wakker, het verstoort ook de biologische klok. Een studie, gepubliceerd in het Amerikaanse Science Translational Medicine, wijst erop dat de biologische klok met 40 minuten wordt vertraagd na een dubbele espresso, aldus RTL Nieuws. Mensen die ’s avonds koffie drinken gaan er later door slapen en worden de volgende dag minder fit wakker.

Ook heeft cafeïne minder invloed op de biologische klok dan licht. Een verstoorde biologische klok kan ervoor zorgen dat iemand moeilijk in slaap valt en wakker wordt, een gebrek aan energie heeft en ook het eetpatroon raakt ervan in de war.

Desondanks is er ook een positieve kant aan het verhaal: cafeïne kan bijvoorbeeld helpen bij een jetlag.

Dat niet iedereen moeite heeft met in slaap komen na het drinken van koffie, is volgens de onderzoekers genetisch bepaald. Ook worden de cellen die op cafeïne reageren minder actief als er overdag al veel koffie gedronken is.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer