Verloskundigen bevoegd om alle anticonceptiemiddelen voor te schrijven

Schermafbeelding 2015-10-06 om 14.21.28Vanaf 1 oktober 2015 zijn verloskundigen bevoegd om álle hormonale anticonceptiemiddelen voor te schrijven aan hun cliënten. Naast de pil en het spiraal, zijn dat nu ook: het implantatiestaafje, de prikpil, de anticonceptiepleister en de vaginale ring. Voor de (pas bevallen) vrouw is het een voordeel dat de verloskundige anticonceptie kan voorschrijven én plaatsen. Ze heeft immers gedurende negen maanden een vertrouwensband met haar verloskundige opgebouwd. Een doorverwijzing naar de huisarts of gynaecoloog is nu niet meer nodig. Naast dit praktische voordeel, betekent het ook een kostenbesparing in de zorg.

Uitbreiding taken
De uitbreiding van het voorschrijven en plaatsen van deze vier anticonceptiemiddelen ligt in lijn met de taken van verloskundigen: het geven van voorlichting en advies en het voorschrijven en plaatsen van anticonceptie tijdens de zwangerschap en kraamtijd. Vanaf 1 oktober 2015 beschikken verloskundigen over het gehele pallet van anticonceptiemiddelen.

Bevoegd en bekwaam
Om verloskundigen bekwaam te maken zijn speciaal verschillende scholingen en trainingen ontwikkeld. Dit betekent dat zij zich scholen in het counselen en voorschrijven van anticonceptie, het plaatsen van spiralen, het inbrengen van het implantatiestaafje en het organiseren van de anticonceptiezorg.

KNOV
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) is de beroepsorganisatie van verloskundigen. Naast de directe belangenbehartiging van ongeveer 3000 verloskundigen zet de KNOV zich in voor de bevordering en de kwaliteit van de Nederlandse verloskundige zorg en de versterking van de positie van de verloskundige.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer
  • Sanne

    Ik zag dat je via de website http://www.pilonline.nl de pil online kan bestellen en ze sturen hem gratis naar je op. Hoef je als net bevallen vrouw niet helemaal naar de apotheek. Super handig, toch?!