High door sporten: het kan!

Schermafbeelding 2015-10-12 om 16.55.40Heb jij ook zo’n hekel aan sporten? Ik vind het helemaal niets. Maar misschien moet ik het toch maar eens gaan doen, want het gevoel dat sporters kunnen hebben na een training is vergelijkbaar met het effect van het roken van een joint. Dat beweren wetenschappers van de Duise universiteit van Heidelberg op basis van onderzoek met muizen. Nou ben ik geen blower, maar ik begrijp dat high zijn we een lekker gevoel is…Aanvankelijk werd gedacht dat de zogeheten ‘runner’s high’ wordt veroorzaakt door endorfine. De Duitse wetenschappers stellen dat het euforische gevoel komt door de endocannabinoïden, een stof die in wiet zit, maar die mensen ook zelf kunnen aanmaken. De onderzoekers lieten muizen in een rad rondrennen en ontdekten dat ze hogere dosis endocannabinoïden in hun hersenen hadden dan muizen die niet renden. De muizen die vijf uur hadden gerend, waren ook minder gespannen en konden beter tegen pijn.De onderzoekers gebruikten vervolgens medicatie om de dosis endocannabinoïden weer te verlagen, waarna de muizen weer net zo gespannen waren als de muizen die niet hadden gerend.Het is niet duidelijk of de onderzoeksresultaten een op een te vertalen zijn naar mensen. De wetenschappers hopen er meer onderzoek naar te kunnen doen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer