Moederskindje gevoeliger voor depressies

Schermafbeelding 2015-11-10 om 15.43.15Kinderen die hun moeders favoriet zijn, hebben op latere leeftijd vaker depressieve klachten dan hun broers of zussen. Een team onderzocht 725 Amerikaanse volwassen kinderen uit 309 families. Zij analyseerden eerst hoe nauw de band met de moeder was. Ze vroegen daarbij ook of er conflicten waren en of de kinderen het idee hadden dat hun moeder trots op ze was of juist teleurgesteld.

Zeven jaar later onderzochten zij de geestelijke gezondheid van de testgroep. De kinderen met een nauwe moederband hadden significant meer last van depressieve symptomen. De kinderen die teleurstelling en gebrek aan intimiteit voelden in de relatie met hun moeder waren er mentaal juist beter aan toe. De wetenschappers noemen twee mogelijke verklaringen voor deze link. Ten eerste voelen ‘favoriete’ kinderen waarschijnlijk een grotere druk om goed voor hun moeder te zorgen. Ook hebben zij mogelijk last van spanningen in de relatie met hun broers of zussen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer