Preventieve borstamputatie op je 28ste (24 B): Terug in het ziekenhuis

In de maand februari brengt vrouw.blog.nl dagelijks het schokkende verhaal van Michou (28), draagster van een erfelijk gen dat er vrijwel zeker voor zal zorgen dat ze borstkanker zal krijgen. Om dit te voorkomen, onderging ze op 11 februari een preventieve borstamputatie. Michou en Hester (auteur vrouw.blog.nl) zijn al 10 jaar beste vriendinnen. Via vrouw.blog.nl zal Hester familie, vrienden, collega's en iedereen die geïnteresseerd is in het verhaal van Michou dagelijks op de hoogte houden van de ontwikkelingen. 

Zondag 2 maart: Een korte update: Mies ligt weer in het ziekenhuis. Het gat in haar borst, onder haar tepel, is zo groot, dat ze er zelf niet meer voor kan zorgen.

De artsen vinden dat ze medisch toezicht nodig heeft, en ik kan er helemaal in komen. Ik zag haar gisteren aanklooien met gaasjes en pleisters; dit kon niet de bedoeling zijn. Het ziet er naar uit dat ze er een week zal moeten blijven. Een week…dat is langer dan ze erin heeft gelegen toen haar beide borsten geamputeerd werden. Ik vraag me af in hoeverre de 'zo snel mogelijk weer naar huis-stategie' van het ziekenhuis heeft bijgedragen aan deze ellende. Ik zet het uit mijn hoofd: met 'wat als – dan' kom je nu even nergens.

'Ben je down?'

'Ja, ik ben verdrietig. Het is klap op klap op klap.'

'En wanneer val je om?'

'Ik weet het niet, echt niet….'

Ze klinkt gelaten. Moe.

'Geef je er aan over meisje. Het zij zo. En het is kut.'

Ze vraagt me of ik de paragnost waar we morgen samen heen zouden gaan wil afbellen. 'Dat is niet nodig joh! Dat heeft ze toch allang uit hogere sferen doorgekregen', kop ik een redelijke makkelijke voorzet in. Ze begint vreselijk hard te lachen. Waar haalt ze die kracht steeds weer vandaan.

'Zet jij het op de log, dat ik weer in het ziekenhuis lig?'

'Ga ik meteen doen.'

'Weet je dat ik zo blij ben met die log. Iedereen weet alles en ik hoef niet steeds mijn verhaal te doen. Daar heb ik namelijk echt de kracht niet voor.'

'Komt goed meisje. Ik zie je morgen.'

'Tot morgen, ik hou van je.'

'Ik ook van jou.'

facebook share facebook share

9 Reacties // Reageer
 • Marjon

  Hé meid, alles komt uiteindelijk goed.
  Ikzelf heb preventief mijn borsten laten verwijderen toen ik 26 jaar was. Er waren veel complicaties, maar ik heb het gelukkig allemaal
  doorstaan. De littekens zullen nooit mooi worden, maar een geluk dat ik de keus heb gehad om mijn borsten te laten verwijderen voordat er kanker in zat. De eierstokken moeten er ook nog uit rond mijn 40e. Mijn moeder is uiteindelijk gestorven aan eierstokkanker en ik hoop dat mij dat nu bespaart zal blijven.
  Heel veel sterkte!
  Groetjes, Marjon

 • Danielle en Evert

  Lieve Michou,
  we hebben deze blog vanaf het begin gevolgd en ik vraag me echt af hoeveel pech je kan hebben. (pech is niet helemaal het juiste woord, maar ik weet niet hoe ik het anders op een nette manier kan omschrijven!). We vinden het zo klote voor je dat je dit allemaal moet doorstaan, er wordt je ook echt niks bespaard he wijffie? Nou ja in ieder geval heel veel sterkte de komende tijd. En hopen dat het vanaf nu allemaal goed komt, geen tegenslagen meer.

  dikke kussen van Evert en Daniëlle (uit Spaarndam)

 • Olga

  Hey lieve Michou!

  Ik lees altijd Hester’s blogs en ik voel enorm met je mee. Ik wens je alle beterschap toe. Ik hoop dat deze ellende nu eindelijk eens voorbij is. Sterkte meid!!!

 • hans elsinga en yolyn peterson

  OH, weer geen woorden maar misschien een beetje mazzel dat er nu goed op je gelet gaat worden michou.

  net wat je vriendin zegt dat weer vroeg er uit gedoe van de nederlandse gezondheidszorg brengt vaak alleen maar ellende, we hopen zo dat ze je kunnen helpen.

  hans en yolyn

 • Danielle

  Lief Michke,

  Dan maar even via je reactie-op-je-weblog:
  ik hou ook van jou!

  we denken aan je en vanuit Amersfoort krijg je ook dikke knuffels van mijn moeder, Dara en buufie Nicole!

  xxxxxxxxx

 • sinie

  hay michou het lukt mij steeds niet nu
  weer proberen, heel veel kracht en sterkte
  Liefs Sinie en allen bekenden voor jou uit
  zandvoort we denken aan je !!!!!
  liefs XXXXXXXXXXXXX

 • Minoes

  Jeetje meid hoeveel pech en ellende kan een mens aan.
  Heel veel sterkte meisje.

 • maurice

  Ik weet gewoon niet meer wat ik moet zeggen. Ik leef met je mee meisie! Sterkte! Ik zal veel aan je denken woensdag en donderdag (op de beurs) en na afloop geheel traditiegetrouw een wijntje drinken, nu op jou! x Maurice

 • Corry en Walter

  Fijn dat er nu experts om je heen lopen! Dat moet je rust geven en Michou: pak die rust deze week!!! Het is nodig. Je werd té vroeg aan je lot overgelaten. Hoop dat je nu aan je herstel kunt werken, het is je gegund na alle ellende!!! Liefs en dikke kus Walter en Corry!