Preventieve borstamputatie op je 28ste (28): Weer dicht

In de maand februari brengt vrouw.blog.nl dagelijks het schokkende verhaal van Michou (28), draagster van een erfelijk gen dat er vrijwel zeker voor zal zorgen dat ze borstkanker zal krijgen. Om dit te voorkomen, onderging ze op 11 februari een preventieve borstamputatie. Michou en Hester (auteur vrouw.blog.nl) zijn al 10 jaar beste vriendinnen. Via vrouw.blog.nl zal Hester familie, vrienden, collega's en iedereen die geïnteresseerd is in het verhaal van Michou dagelijks op de hoogte houden van de ontwikkelingen. 

Maandag 9 maart: Kwart over twee gaat de telefoon. 'Heee, met mij…' Ze is het zelf! 'Hoe is het?!?' 'Ja, gaat wel…' Ze klinkt verzwakt en slaperig. Ze vertelt dat ze net vijf minuten terug is op haar kamer en dat ze beide gaten in haar borsten hebben kunnen dichten met huid uit haar lies. 'Ga maar rusten, ik kom vanmiddag bij je langs meisje!'

Als ik 's middags met een vriend binnen kom lopen, is de kamer donker. Er staat een verpleger naast haar bed en ze krijgt door een verstuiver Ventolin toegediend, een middel tegen benauwdheid. Ik ga op haar bed zitten en pak haar hand. Ze haalt de verstuiver uit haar mond. 'Ik ben zo benauwd en misselijk. En duizelig ook.' De verpleger vertelt dat ze toch al iets teveel hooi op d'r vork heeft genomen. Ze is te snel gaan eten, heeft toch iets te weinig rust gepakt en moet daar nu de prijs voor betalen. Ik strijk door haar enorme bos krullen en kus haar voorhoofd. 'Je hebt het gehad lieverd. Dit was het voorlopig.' Ik stel het als een feit, terwijl het vooral een wens is.

Als de Ventolin z'n werk doet, wordt ze al snel wat meer 'Michou'. De gordijnen moeten open en ze veert overeind om haar fototoestel te pakken. We bevelen haar te gaan liggen en rustig te blijven. Een kansloze opdracht.

Haar plastisch chirurg komt binnen. Een ontzettend lieve vrouw die alle tijd neemt om haar vragen te beantwoorden. Ze is hoopvol en zegt dat het er goed uitziet. Ze zal  niet veel later met de wondverpleegkundige langskomen om opnieuw een vacuum aan te leggen. 'Daar blijven jullie toch wel bij hè?', vraagt Mies ons, alsof het een gezellig borreluurtje betreft. 'Tuurlijk!'

En inderdaad, niet veel later staan de plastisch chirurg en de wondverpleegkundige in de kamer met pleisters, slangetjes en andere medische attributen om Mies in te pakken. Wederom wordt het -toch steeds weer vreemd gezien de omstandigheden- gezelig in de kamer. We bespreken onderwerpen als honden, haar en kokindjes als nieuwe tepels en voor we het weten ligt Mies weer aan het vacuum.

Net belt ze me op. Gierend van het lachen. 'Dit moet je horen! Wat mijn moeder gedaan heeft! Jij gaat gillen! Wacht, ik geef d'r zelf.'

Ik krijg Diana aan de telefoon die een woordenbrij over me uitstort zoals alleen zij dat kan. Het verhaal komt er kort op neer dat ze haar kapsel wat meer volume heeft willen geven en dat ze daar dit keer een busjes schuim van Mies voor had gebruikt. Al snel na het aanbrengen van het schuim begon haar huid te prikken en kwamen er bruine druppels vanuit haar haar over haar hoofd lopen. Snel had ze haar bril gepakt en gelezen wat voor schuim ze gebruikt had.

Ontharingsschuim….

Tja… Dat kan alleen daar gebeuren. We gillen nog wat na en besluiten dat haar moeder echt waanzinnig is. De schade is beperkt gebleven, ze heeft het er nog op tijd uit kunnen wassen. Het had spektaculaire beelden opgeleverd; Diana met hier en daar, om de kale plekken heen, nog een lullig plukje haar. Gelukkig is ook dat goed afgelopen vandaag! 

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer
 • Michou

  Ik mag heel even op internet van de zuster!!
  Ik wil hierbij iedereen die meeleeft bedanken voor de lieve berichten.

  Waarschijnlijk mag ik maandag a.s. naar huis. Maar dat kan in mijn geval natuurlijk allemaal weer veranderen!

  Tot snel,
  Liefs, Michou

 • hans elsinga en yolyn peterson

  we hopen zo dat het nu toch nog goed zal komen. Nu moet je wel een tijdje je beentjes gesloten houden maar tegen de tijd dat het zomer wordt is alles weer soepel……..
  dag lieverd en doe nou eens een beetje rustig aan!!!!!!!

 • astrid japin

  Hoi Lieve Michou afgelopen Zaterdag met je vader gesproken ,daarna met je moeder zij hebben mij helemaal bijgepraat. Ik schrok ontzettend maar heb net het bericht weer gelezen van je vriendin zij is echt goud waard trouwens ik wens je veel sterkte en wij denken aan je, vele kusjes Astrid en Leo

 • Remco

  He Michou,

  Wat een berichten allemaal.
  Ik hoorde van jolanda wel het een en ander en heb net de blog weer even gelezen.
  Het komt allemaal tegelijk, natuurlijk.
  Sterkte de komende tijd en we denken aan je.
  groetjes, Remco

 • hans elsinga en yolyn peterson

  aan de ene kant heel fijn dat je weer naar je eigen bedoeningkje mag met al die lieve mensen om je heen michou, maar als het beter is om nog even te blijven doe dat dan. wat maakt een paar dagen uit in deze stroom van tegenslagen. het voornaamste is dat er rust komt en als je daar nu goed verzorgd wordt en zoals ik las is het verplegend personeel ook niet te stijf dan…. dikke kus

 • hans elsinga en yolyn peterson

  we hebben niets meer vernomen vanaf de 9e we gaan maar met je vader bellen hoe het is hopenlijk gaat het beter nu.