De jongens van vandaag zouden de eerste generatie kunnen worden die hun zusjes overleven, zo stellen Britse experts. Zij voorspellen dat jongens van 12 gemiddeld 87 jaar zullen worden.
Tot nog toe leven vrouwen gemiddeld zes jaar langer dan mannen. Dat wordt toegeschreven aan de beschermende effecten van de vrouwelijke hormonen. Maar met de daling van overmatig drinken, dat verantwoordelijk is voor longkanker en obesitas, denken deskundigen dat die trend nu zal omslaan. Bij mannen zal de levensverwachting groeien, bij vrouwen zal die stagneren. Met andere woorden; onze levensstijl zorgt er dus voor dat we het zwakkere geslacht worden. Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Eén van de oorzaken hiervan is dat mannen steeds gezonder gaan leven, terwijl bij vrouwen het omgekeerde geldt. Bovendien ondervindt het lichaam van een vrouw biologisch gezien meer schade door roken, drinken en overgewicht dan dat van een man. Door die slechte gewoontes ondermijnen vrouwen dan ook het beschermingseffect van oestrogeen, dat helpt bij het voorkomen van hartaanvallen.
‘Daarnaast zijn er ook steeds minder mannen die in de zware industrie werken of die roken’, zegt professor Leslie Mayhew van de City University in Londen. ‘Daar komt nog eens bij dat er vooruitgang is in de behandeling van hartziekten, zoals het gebruik van statines of cholesterolsyntheseremmers. Daarnaast heeft bijvoorbeeld de ontwikkeling van stents (buisjes om een bloedvat mee open te houden) meer impact op mannen, want zij worden vaker getroffen door dergelijke ziektes’, aldus Mayhew.
De wetenschapper merkt op dat de stijgende levensverwachting alleen geldt voor mannen die ‘veilig 30 jaar worden’. Er zijn namelijk nog steeds veel meer jonge mannen die sterven, want zij gedragen zich als tiener en twintiger veel roekelozer dan meisjes.
Bron: AD