Het klopt dat vrouwen het vaak kouder hebben op kantoor dan mannen

Wij vrouwen lopen regelmatig te piepen over de temperatuur. We hebben het wereldwijd op kantoren over het algemeen kouder dan mannen. De temperatuur in kantoren en andere openbare gebouwen is namelijk niet op hun lichaamstemperatuur aangepast, stellen onderzoekers Boris Kingma en Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit Maastricht.De standaardnormen die de bouwwereld wereldwijd hanteert voor kantoorairconditioning en verwarming berusten op berekeningen uit de jaren zestig van de vorige eeuw en gaan uit van de warmteproductie van de gemiddelde man.Het wordt hoog tijd voor een kleine aanpassing dus! En laat vooral helemaal niemand meer zeggen dat je je aanstelt!

De warmteproductie van de gemiddelde vrouw ligt 20-35 procent lager dan die van de man. In kantoren waar de temperatuur op 24,5 graden staat, is de huidtemperatuur van vrouwelijke handen en onderarmen, gebieden die meestal ontbloot zijn, zo’n 2,5 graden lager dan die van mannen. Dit heeft te maken met de stofwisseling van beide groepen: omdat vrouwen over het algemeen kleiner van stuk zijn dan mannen maar gemiddeld een hoger vetpercentage hebben, is hun metabolisme langzamer. Mannen hebben gemiddeld meer spiermassa en daardoor een snellere stofwisseling en een hogere lichaamstemperatuur. Dit probleem is niet alleen relevant voor de vrouwen zelf, maar ook voor de werkgever. Werknemers die het koud hebben, zijn namelijk vaak minder productief. Kijk, daar is dus een stukje winst te behalen!

Naast vrouwen, kampen ook andere groepen vaak met problemen met de temperatuur. Zo hebben ouderen het bijvoorbeeld ook sneller koud en hebben mensen met overgewicht het weer sneller warm. De onderzoekers vinden dat werkomgevingen meer rekening moeten houden met de diversiteit aan lichaamstemperaturen door de airconditioning in de zomer te verlagen. Hiermee wordt tegelijkertijd ook energie bespaard. Over hoeveel graden de temperatuur dan omhoog zou moeten, zijn de onderzoekers het nog niet eens.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer