Dikker dan je zus? Dan ben je vast de oudste!

Eerstgeboren vrouwen blijken vaker wat dikker te zijn dan hun zusjes. De oorzaak ontstaat mogelijk al in de baarmoeder. Da’s goed nieuws toch? Je kunt er niets aan doen! Het is gebleken uit een Zweedse studie onder 13.000 zussen, waar New Scientist over schrijft. Uit oudere onderzoeken bleek al dat de oudsten vaak langer zijn, een hoger IQ hebben en vaker conventionele leiders zijn. Ook zijn ze gevoeliger voor allergieën. De nieuwe studie wijst uit dat de oudste zus vaak lichter is bij de geboorte maar 30 procent meer kans heeft om later last te krijgen van overgewicht. De kans op obesitas is rond de leeftijd van 25 zelfs 40 procent hoger.
De resultaten onderschrijven wel eerder onderzoek naar soortgelijke effecten bij mannen. Het effect is waarschijnlijk biologisch en kan mogelijk worden verklaard door een ‘onervaren baarmoeder’. De bloedvaten die de foetus van voedingsstoffen voorziet lijkt een stukje dunner bij de eerste zwangerschap. Dat lijkt de oorzaak van het iets lagere gewicht van de eerstgeborene. Dit kan betekenen dat de baby’s die ervaring in de baarmoeder overcompenseren en daardoor meer eten. Ook de mogelijke sociale oorzaken gaan onderzocht worden.  Veel van die omgevingsfactoren zoals de sociaal-economische achtergrond zijn nu automatisch gecontroleerd omdat de vrouwen zussen waren. Verder verdieping in het onderwerp zou kunnen bijdragen aan het vinden van een mogelijke oorzaak van de obesitas epidemie, zegt Anna Peeters van het Australische Heart and Diabetes Institute. “Als veel factoren wijzen op hoe we onze eerstgeborene behandelen, dan kan nieuwe ouders geleerd worden hoe voorkomen kan worden dat die problemen zich gaan voordoen.”

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer