Stoppen met werken na bevalling bezorgt veel moeders spijt

Blijf vooral werken als je bevallen bent, want het gehele huismoederschap bevalt lang niet iedereen. Twintig procent van de moeders die omwille van de kinderen zijn gestopt met werken hebben daar namelijk spijt van, zo blijkt uit een Brits onderzoek onder 1.367 thuisblijvende moeders. Een vijfde van de ondervraagde moeders zou liever zijn blijven werken als ze tijd terug konden draaien. Ik denk ook echt niet dat het goed is voor je eigen ontwikkeling om je werk volledig aan de kant te schuiven. En kom er maar weer eens tussen als je weer wat meer tijd hebt! 
Bijna 90 procent van de thuisblijvende moeders denkt dat ze dingen gemist hebben door niet langer buiten de deur te werken. Zo’n 87 procent vindt het jammer dat ze geen deel mee uitmaken van het professionele leven en de sociale activiteiten die daar bij horen. De helft mist het contact met collega’s en 48 procent mist de kansen die hun carrière bood. Tweederde mist het salaris en het afwisselende leven.
Zo’n 57 procent zou een aantal andere keuzes maken als ze de tijd konden terugdraaien. Een vijfde was liever blijven werken en de rest zou helemaal niks veranderen.   Een derde van de vrouwen zegt dat ze, als ze nu mochten kiezen, liever wat later in hun leven moeder hadden willen worden.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer
 • Barbara

  Nee, 80 procent heeft geen spijt van stoppen met werken. Lijkt mij een positievere conclusie.

 • Alexandra Knijnenburg

  Mijn ervaring is juist dat mijn persoonlijke ontwikkeling een boost kreeg toen ik thuisblijf moeder werd. Het leerproces tijdens het opvoeden van mijn kinderen daar hef geen baan tegen op gekunt. Je wordt flexibel op meerdere terreinen, moet je verdiepen in wat opvoeden is. Als dat niet zo zou zijn stompen al de leidsters op de kinderopvang erg af. Want zij moeten door ook doen. Of verwachten wij dingen van de leidsters die we van onzelf niet verwachten? Als dart zo is moeter n weer misschien onze eigen rol als ouders onder de loep leggen.

 • 80% heeft dus geen spijt? Mooi!

  Hoeveel werkende vrouwen voelen zich vreselijk als ze een baby van 12 weken oud naar de opvang brengen?

  Het ligt er maar aan hoe je het vraagt en welke conclusies je trekt he. Ja, ik had lieve collega’s die ik wel eens mis. Dat onderken ik ook. En soms heb ik een hele dag alleen tegen kinderen van onder de zes gepraat. Dan ben ik blij als mijn man thuiskomt.

  Maar geen werk(gever) kan me ooit de voldoening geven van het opvoeden van mijn eigen kinderen. Er voor ze zijn, ze uit school halen, zelf voeden, ect….