Waarom jij je als werkende moeder niet schuldig hoeft te voelen

Goed bericht voor werkende moeders die nog wel eens met schuldgevoel te maken hebben: Uit onderzoek van de Harvard Business School blijkt dat de kinderen van werkende moeders beter af zijn. De dochters hebben meer kans op een baan, een hoger salaris en een leidinggevende positie terwijl de zonen later juist weer meer in het huishouden doen, schrijft Quartz. Het onderzoek keek niet alleen naar werkende moeders in de VS, maar ook in 23 andere landen. Verschillende data werden naast elkaar gelegd. Met bijna volledige zekerheid konden de onderzoekers zeggen dat dochters van werkende moeders 4,5 procent meer kans hebben om zelf te gaan werken dan dochters van moeders die niet werkten.
Dochters met werkende moeders hebben meer kans op een leidinggevende positie. Kathleen McGinn van de Harvard Business School: “We hadden verwacht dat het invloed zou hebben op de loopbaan, maar niet dat het van invloed was op leidinggevende verantwoordelijkheid.” McGinn vermoedt dat de werkende moeder een voorbeeld geeft wat normaal is voor dochters en zonen. Ze zegt ook dat werkende moeders het voorbeeld geven dat kinderen meerdere opties hebben in hun loopbaan.
Uit het onderzoek blijkt ook dat het effect het grootst is in landen waar het voor vrouwen normaal is om ook te werken. In de Verenigde Staten is het inkomen van dochters met werkende moeders uiteindelijk 5.200 dollar hoger dan het inkomen van dochters wiens moeder thuis bleef.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer