Vrouwen blijken betere support dan mannen te geven

In geval van emotionele nood, hebben mannen meer aan ons, dan wij aan hen. Dat wisten wij natuurlijk al lang. Mannen raken sneller gestrest als hun partner van streek is en worden daar minder empathisch door, zo schrijft Medical Xpress woensdag op basis van een internationale studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science. Als ze geen stress ervaren, zijn vrouwen al ietsje beter in het bieden van emotionele steun bieden aan een partner die het moeilijk heeft. Dat verschil is desondanks klein.
Mannen raken echter sneller gestrest als hun partner emotioneel is. Op dat moment gaat het hen aanmerkelijk minder goed af om de ander te troosten. Ze zijn eerder geneigd om kritisch zijn, en vinden het moeilijker om empathie te tonen. Deze tendens wordt versterkt naarmate de partner in emotionelere bewoordingen communiceert, en ze haar emoties lichamelijk sterker uitstraalt. Volgens een van de onderzoekers is stress hierdoor een “sluipmoordenaar” in relaties. Dat mannen slechter worden in het bieden van steun naarmate de vrouw het juist meer nodig lijkt te hebben, kan tot veel onderling onbegrip leiden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer