Vrouwen van 45 zijn over de datum

Maak je borst maar nat: als je 45 bent, ben je uitgerangeerd als vrouw. Tenminste dat meldt de Britse overheid woensdag na een onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen rond hun 45e al ‘over datum’ zijn op de arbeidsmarkt. Schrijfster van het onderzoek, Ros Altmann, sprak met human resourcemanagers over de vooruitgang van vrouwen op hun werk. ‘’Eén van hen stelde letterlijk dat de ontwikkeling van het talent van vrouwen stopt rond hun 45e’’, zegt Altmann tegen de Britse krant. Dat zou vrouwen ervan weerhouden te (kunnen) promoveren. Mannen kunnen hun talent iets langer ontplooien. Hun talent blijft rijpen tot ze de leeftijd van 55 hebben bereikt. Lekker dan! Ik heb nog acht jaar te gaan dus!
Wat de precieze oorzaak van de leeftijdsbarrière is, is niet duidelijk. Volgens het onderzoek heeft het afschrijven van ‘45-plusvrouwen’ op de arbeidsmarkt vooral te maken met de combinatie van leeftijdsdiscriminatie en seksisme, gevoed door zowel het bedrijfsleven als de media. ‘’Zodra er namelijk een nieuwsbericht verschijnt over vrouwen van middelbare leeftijd, wordt daar bijna steevast een foto van een oudere, grijze dame bij geplaatst, liefst met Nordic Walking-stokken, wat natuurlijk niet representatief is voor deze groep’’, aldus Altmann. Bovendien zouden de gevolgen voor de gezondheid die de menopauze met zich meebrengt een rol spelen.
Daarom worden vrouwen die ouder zijn van 45 vaak vervangen  door een exemplaar van in de 30.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer