Speelstad Oranje: vermaak tijdens onweersbuien

Testpanel: Wout (5, type nergens bang voor, alles moet over de kop gaan en het liefst nog ontploffen ook), Floor (2, type alles is eng, moet vooral roze zijn en er leuk uitzien) en Hester (28, type moeder)

Nu het weer niet helemaal doet waar wij zin in hebben, is het zaak te zoeken naar uitstapjes in het overdekte. Het testpanel bevindt zich momenteel in Drenthe alwaar een mooie overdekte ‘uittip’ te vinden is. Speelstad Oranje in Oranje (nabij Beilen). Enkele voetbalvelden vol kinderervermaak.

Het was druk in de speelstad. Wij waren duidelijk niet alleen in onze zoektocht naar iets droogs. En dat maakte de speelstad een beetje chaotisch. Overal waar je keek zag je speeltoestellen, kleine en grotere kinderen en ouders.

Speelstad Oranje heeft veel te bieden. Aan attracties geen gebrek. Een kinderachtbaan, een kinder schommelboot: een pretpark gericht op de kleintjes.

Mocht je aan een dag speelstad geen genoeg hebben, kun je overnachten in een pipocaravan in pipodorp. Voor kinderenongetwijfeld bijzonder leuk. Een andere optie is overnachten in een van de speciale slaapkamers. Slaapzak en kussen zelf meenemen!

Service: 8, Prima. Behulpzame burgemeester die bezoekers waar nodig te woord staat.

Speelpleziergehalte: 8 (veel te doen, alles in het klein uitgevoerd. Heeft veel weg van een kermis/speeltuincombi.)

Toeristisch: 7 (veel toeristen, veel bezoekers)

Aanradergehalte: 7 (Vooral voor kinderen leuk, ouders kunnen er onrustig van worden. Wij wel althans!)

Informatie: De entreeprijs voor dagbezoek is € 9,00 per persoon. Voor dit bedrag kunt u gebruikmaken van alle attracties. Kinderen van 0 en 1 jaar hebben gratis entree.Zie voor meer informatie: Speelstad Oranje

Minpunt: In Speelstad Oranje mag op verschillende plaatsen gerookt worden, waaronder op een centraal plein. Maar aangezien alles overdekt is, kunnen kinderen met bijvoorbeeld astma toch last hebben van de rooklucht, de speeltoestellen staan immers pal naats het centrale plein. Daarbij ben ik persoonlijk van mening dat er in een overdekte gelegenheid gericht op kinderen in geen geval gerookt mag worden. Maar hé, misschien sla ik wel weer door.

facebook share facebook share

20 Reacties // Reageer
 • Goh, wat een verrassende recensie. Ik heb mensen wel eens anders horen oordelen over Oranjestad…

 • Hester

  Echt waar joh? Kan ik me niets bij voorstellen…

 • wacht even: het is overdekt en er mag gerookt worden? dat is heel onverantwoord. Speelstad Oranje is daardoor als de HEL!

 • … enneh… volgens mij niet alleen vanwege dat roken, Herman. Ik heb zelfs weleens gehoord dat de ‘burgemeester’ van nepstad Oranje Speelstad, zelf een regelrechte zombie is. En ook dat het publiek (van jong tot oud) een ongelooflijk hoog Tokki-gehalte heeft. Niet iets voor Blaricummers of zelfs Mijdrechters dus, zo heb ik vernomen…

 • o.k.

  hoge cijfers zeg, niets onder de 6……….

 • luusje

  hallo roland,
  ik hoop voor jou dat je idd niet uit drenthe komt,want die stadse kakkers moeten zich daar maar lekker gaan vermaken, hebben wij drenthenaren daar in iedergeval geen last van.
  en kunnen onze kinderen heerlijk spelen in speelstad oranje als het slecht weer is, wat nogal eens gebeurt hier in nederland.
  dus blijf lekker in je eigen provincie, doen wij ook, dan hebben we het allemaal naar onze zin.

 • Dolinda

  Zeg Roland, je klinkt als een verschrikkelijke arrogante kakker. Speelstad Oranje is voor kinderen erg leuk. Betaalbare drankjes en hapjes voor de gewone burger. Ik ben het helemaal eens met Luusje: blijf gewoon lekker in je eigen provincie en ga daar maar lekker tussen de bekakte lui zitten. Jammer dat je waarschijnlijk jouw kinderen ook zo’n arrogante en neerbuigende houding aanleert tegenover de gewone burgers.

 • Hester

  Nee hoor Dolinda, ik ken Roland. Het is geen kakker. Hij is realistisch. Speelstad Oranje is te vergelijken met kleurstof. Je wordt het helemaal hyper van. Nee sterker nog; met speed. Dit is echt niet goed voor kinderen. Laat ze buiten spelen, hutten bouwen, vlotten in elkaar timmeren, in bomen klimmen, neem een pakje Wicky mee (lekker goedkoop) en een zakje chips. Dat is pas vermaak. Maar ja…daar wordt je wel vies van…

  En dan nog iets: we komen niet uit Blaricum.

 • Dank je Hester. Sorry Dolinda. Ik ben inderdaad geen kakker, maar heb een tyfuspleurishekel aan campingachtig vermaak. En ik woon niet in Blaricum (laat staan Naarden) maar in een ‘volksbuurt’ in Utrecht (zelf ben ik ook volk namelijk…). Alleen, daarom hoef je toch geen fan te zijn van pretparken, samenscholingen, campingsmokings, Bauer, Hazes en andere ellende? Ook voetbal vind ik helemaal niks trouwens. Maar ik gun jou je Oranjestad (met Tokkies-look-a-likes) helemaal hoor…

 • Hester

  :)

 • Diana

  Ik kom ook uit Utrecht maar ga fijn in de herfstvakantie genieten in oranjestad wel of niet tussen de tokkies plezier moet je zelf maken

 • Dolinda

  Hallo Hester en Roland. Je hoeft inderdaad niet overal van te houden, maar daarom hoef je ook niet neerbuigend te doen over dingen die andere mensen wel leuk vinden. Ieder z’n/haar ding en onze kinderen vermaken zich prima in Oranjestad, ondanks het feit dat wij -net als dat jullie geen kakkers zouden zijn- wij geen tokkie look a likes zijn!! Wij genieten op onze manier van onze kinderen, moeten jullie lekker ook doen. Maar laat daarbij iedereen graag in zijn waarde.

 • L. Derksen

  Wat een kinderachtig gedoe op deze site. Ik geloof dat het niet de bedoeling is om zulke reacties te geven. Ik ga binnenkort lekker met de kids naar Oranjestad en ga dan ook in zo’n huis in Pipoland. Ik weet zeker dat mijn kinderen zich eigen zullen vermaken

 • R Geers

  tjonge wat een gebral allemaal,laten we het over het onderwerp zelf hebben dan heeft iedereen er wat aan.Is oranjestad nu wel of niet leuk voor een dagje uit?Ongeacht wat voor mensen er komen we gaan er toch allemaal hoop ik voor 1 ding naartoe!!Plezier maken

 • t koolhof

  wat geeft het nu of je een sigaretje rookt.
  je blaast toch niet en de kinderen zijn gezicht,ga je er toch even van af staan.
  de grote zuurders die er last van hebben zijn meestal de volwassenen die zelf altijd gerookt hebben.
  daar zakt mij de broek van af.
  zulke mensen kunnen van mij de pot op.
  dus gewoon roken daar bouw je ook nog weerstand van op.
  te gezond leven is ook niet goed hoor.
  bouw je helemaal geen weerstand op.

  mvg tom de roker,maar geen zuurder.

 • nicole

  roland je mag helemaal de pot op dann kom jij zomaar zeuren en zo dat hoeft hellemaal niet als het niet goed is dan waarom bouw je je eigen attractie park heb je adhd of zo ga maar een tukje doen of zo dan komen zeuren

 • nicole

  en trouwns roken mag jij gaat mensen hun leven niet bepalen ben jij gog jij ben ge woon de d

 • monique

  Wij komen net terug van pipoland,
  we hebben het harstikke leuk gehad,
  de huisjes waren schoon,het eten was prima,en oranjestad is gewoon leuk voor de kindertjes!en je mag binnen helemaal niet roken.alleen buiten.(of mag dat tegenwoordig ook niet meer?).
  kortom gewoon een goede aanrader en niks te klagen.

 • jennifer

  Roken mag niet meer binnen
  Er is een overdekte plek buiten gemaakt
  De rokers-tuin

  Wij zijn er het weekend geweest dat sinterklaas aankwam.
  Ze mogen een schoentje van papier maken smorgens
  en die mochten ze savonds ook zetten.

  In alle parken zullen veel kinderen wat hyper worden.
  Plopsa-indoor parken zijn vergelijkbaar alleen duurder

  En ze spelen niet 300 dagen van het jaar daar
  Genoeg tijd om ook in een bos te rennen en vies te worden

 • jennifer

  het zijn trouwens wel een aantal
  geoordeel en voordelen hier wat niet nodig zou moeten zijn
  Jammer dat mensen toch snel vinden dat als zij iets niet leuk/goed vinden dat het dus fout en slecht is en je daarom minder sociaal zou zijn en andersom moet je gelijk kakkers zijn.

  als je gaat ben je gelijk slechter en minder (“tokkie-look-a-like)
  Als je er niet wil zijn ben je dus een kakker
  En als je kakker bent kom je volgens sommige dus automatisch uit Blaricum of Naarden….. Genoeg kakkers op andere plaatsen (ja zelfs ook wel in het hoge noorden zijn niet alleen boeren of “simpel” volk)

  Ik zelf vind het niet alles oranjestad, maar plopsa ook niet
  Maar de kinderen willen het wel dus soms gaan we ook naar zoiets.
  De burgermeester is een aantal jaar geleden toen wel vervangen.