Tweeling door foliumzuur

Zodra je ook maar een beetje plannen hebt zwanger te worden, is het verstandig foliumzuur in te nemen. Nu is bekend geworden dat foliumzuur de kans op het krijgen van een tweeling vergroot. Zou toch een groot feest zijn? Niet alleen een gezond kind door foliumzuur, ook nog eens ene bonuskindje erbij!

De geluiden zijn echter nog voorzichtig. De Britse onderzoekers houden een slag om de arm, nu ze de gezonde werking van het zuur bij vrouwen hebben bestudeerd. Er werd een suggestie gedaan om foliumzuur aan voedingsmiddelen toe te voegen, vanwege de gezonde werking. Maar nu lijkt dat zwangere vrouwen er meer tweelingen door krijgen, krijgt de discussie een hele nieuwe wending. Want hoe leuk het ook lijkt, in een klap twee kinderen, niet iedereen is er even happig op natuurlijk.

Het onderzoek, gedaan aan de Universiteit van Aberdeen, laat zien dat vrouwen die een ivf-behandeling krijgen waarbij meer dan een embryo was ingebracht een grotere kans hebben op het krijgen van een tweeling. Vreemd genoeg werd er geen bewijs gevonden dat foliumzuur daadwerkelijk de kans op een succesvolle zwangerschap vergroot. Wel is al vast komen te staan dat het zuur de kans op een kind met een open ruggetje, spina bifida, verkleint. En alleen dat is al genoeg om braaf te slikken uiteraard. Algemeen wordt aangenomen dat 400 microgram per dag een goede dosis is voor vrouwen vanaf de twaalfde week van hun zwangerschap.

Voor het onderzoek bestudeerde Dr Paul Haggarty en zijn collega’s 602 vrouwen die allemaal een Ivf-behandeling ondergingen. De diëten van de vrouwen, inclusief de opname van folium, werden nauwkeurig bestudeerd. Het gehalte aan foliumzuur in het bloed werd gemeten.

De wetenschappers vonden uit dat het aantal tweelingen ongeveer gelijk lag aan een studie uitgevoerd in 1988. Toen werd het zuur al verwerkt in voedingsmiddelen en kregen vrouwen automatisch hogere concentraties van het goedje binnen.

Mocht men besluiten om het foliumzuur weer toe te gaan voegen aan consumptiegoederen, zou dat ik het Verenigd Koninkrijk ongeveer 600 tweelingen per jaar meer opleveren.

Om de kans op zwangerschap te vergroten, worden meestal twee embryo’s bij de vrouw ingebracht. Dit vergroot de kans op een tweeling. Maar aan het krijgen van een tweeling kleven grotere risico’s dan bij het krijgen van een enkel kind.

Professor William Ledger, van het Koninklijk instituut van de gynaecologie, is gematigd enthousiast. ‘Als foliumzuur kan worden gebruikt om sneller zwanger te worden met ivf, dan kan men misschien ook een manier verzinnen om het de zwangerschap richt het hebben van een kind te sturen. Treurig genoeg is ook in 2006 het risico voor een tweeling groter dan voor een enkel kind.’

facebook share facebook share

9 Reacties // Reageer
 • priscilla

  haha ja wel raar ik heb ook foliumzuur geslikt en ben nu 7 maanden zwanger van een tweeling dus ja het kan kloppen haha

  • Mucel

   Hoelang heb je het geslikt voor je zwangerschap? Ben zo benieuwd ik wil ook graag een tweeling x

 • asiyeh

  Hoe lang moet je foliumzuur slikken? Ik heb ruim 2 maand voor mijn zwangerschap dat geslikt, maar helaas ik heb 1-ling :(

  Ik wil gelijk na bevalen weer zwanger worden. Wie heeft een betere manier om twee of meerdere ling krijgen.

  Groetjes,
  Asiyeh

 • neslihan

  ik wil graag ook tweelingen,en ga ik ook foliumzuur slikken.

 • darja

  ik wil ook graag een tweeling en wel beginen met foliumzuur, maar weet of het lukt. advies graag…..

 • kevser

  Ik wil ook dolgraag een tweeling… maar zeker zijn ze niet met foliumzuur! Laten we het innemen en hopen dat het toch lukt :-)

 • roxanne

  Een tweeling is erg leuk enzo!
  Maar je kan niet zeggen ik WIL een tweeling
  wees blij dat je een kindje kan krijgen en dat het gezond ter wereld komt!
  Ik droom ook van een tweeling maar ik heb 1 prachtige gezonde zoon waar ik super gelukkig mee ben!

 • Tamara

  Ik heb ook een tweeling heb me ook netjes gehouden aan het slikken van foliumzuur in beide Fam komt geen tweeling voor we zijn de eerste we hebben een j/m heel leuk maar wel druk haha

  • Mucell

   Hoelang moet je het innemen?