10% minder doodgeborenen als er geen zwangere vrouw meer rookt

Roken als eren baby in je buik zit: ik begrijp er werkelijk helemaal niets van, maar vooral onder lager opgeleiden is het heel normaal. Daarom wordt roken door zwangeren nu steviger aangepakt. Gynaecologen, verloskundigen en het Trimbos-instituut hebben samen een beleid opgesteld dat zwangere vrouwen van hun sigaretten af moeten krijgen en houden. En ook hun partners moeten met het beleid van het roken afgeholpen worden, zo schrijft het AD. Terecht. Als je niet voor je baby in je buik kunt stoppen, waar dan wel voor? Het is de bedoeling dat rokers een paar keer een kwartier lang uitleg krijgen over de gevolgen van roken voor de baby, zowel tijdens de zwangerschap als wanneer het kindje geboren is. Daarnaast krijgen ze begeleiding bij het stoppen of hulpmiddelen om die sigaret te laten liggen. Artsen en verloskundigen houden elkaar op de hoogte van de vorderingen van het traject, waardoor zij er samen op in kunnen springen als dat nodig is. Vrouwen die niet uit zichzelf stoppen als ze zwanger zijn of willen worden, zijn volgens hoogleraar verslavingszorg Arie Dijkstra ‘hardcore verslaafden’, mensen die zeer intensieve begeleiding nodig hebben. “Deze mensen hebben al duizend keer gehoord dat hun gedrag verkeerd is.” Volgens Dijkstra beseffen laagopgeleiden niet altijd hoe groot de gevaren van roken voor hun baby zijn.
Maar die gevaren zijn wel degelijk groot. Jaarlijks worden minstens 11.000 kinderen in Nederland door roken tijdens de zwangerschap blootgesteld aan het risico op onder meer vroeggeboorte, groeiachterstand, wiegendood en gedragsstoornissen. Als geen enkele zwangere vrouw een sigaret zou opsteken, zou het aantal kinderen dat rond de geboorte overlijdt, met 10 procent afnemen. Het anti-rookbeleid wordt om te beginnen door 90 samenwerkingsverbanden van verloskundigen omarmd.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer
  • L

    Heel goed! Het is echt vreselijk dat een ongeboren kind zich niet kan verweren tegen dat zijn/haar moeder rookt en dus alle schadelijke stoffen binnenkrijgt zonder dat het nodig is.

  • Jessica

    raar dat wiegendood veroorzaakt kan worden door inentingen, vandaar dat er in Japan pas met 2 jaar wordt inge├źnt en NIET in het eerste levensjaar.