Kwart vrouwen te laat bij verloskundige

Vijfentwintig procent van de zwangere vrouwen meldt zich pas na twaalf weken zwangerschap bij een verloskundige en komt minder vaak op controle dan wordt geadviseerd. Dit geldt vooral voor vrouwen uit niet-westerse landen, werkloze vrouwen, vrouwen met een chronische ziekte of handicap en vrouwen die geen foliumzuur slikken. Onderzoeker Esther Feijen-De Jong van het Universitair Medisch Centrum Groningen wijst dit uit. Zij promoveert op 27 mei op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Zwangere vrouwen maken daarnaast vaker dan niet zwangeren gebruik van de zorg van een huisarts of van alternatieve zorgverleners. Omdat de huisarts een belangrijke zorgverlener is voor zwangere vrouwen, pleit Feijen-De Jong ervoor om de rol van de huisarts te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door huisartsen en verloskundigen in één pand te huisvesten.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer