Kleine vrouwen hebben kortere zwangerschappen

De lengte van een vrouw heeft invloed op het risico op vroeggeboorte. Kleinere moeders hebben kortere zwangerschappen, zo is gebleken uit een studie aan het March of Dimes Prematurity Research Center Ohio Collaborative, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Plos Mecidine.  De onderzoekers bestudeerden 3.485 vrouwen en hun baby’s en vonden dat de lengte van de moeder, welke wordt bepaald door genetische factoren, bepalend is voor het foetale milieu. Via die weg beïnvloedt de lengte van de moeder de lengte van de zwangerschap en het risico op een vroeggeboorte. Het geboortegewicht en de geboortelengte worden daarentegen vooral bepaald door overgebrachte genen.
De onderzoekers zien de ontdekking als een klein puzzelstukje binnen het oplossen van de grote puzzel vroeggeboorte. Wereldwijd worden er per jaar 15 miljoen premature baby’s geboren: meer dan een miljoen sterven als gevolg van de vroeggeboorte. Kinderen die overleven hebben vaak hun leven lang te maken met gezondheidsproblemen. Waarom de lengte van de moeder deze invloed heeft op de zwangerschapsduur kunnen de onderzoekers (nog) niet verklaren. Mogelijk spelen onbekende genen, leefstijl en omgeving een rol.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer