Met ruim 2 miljoen gebruikers is de pil het populairste voorbehoedsmiddel in Nederland. Maar over de pil gaan veel verhalen rond. Zo zou je er dik van worden en zelfs onvruchtbaar door kunnen raken. De feiten en fabels over de anticonceptiepil op een rij.
1. De pil kost geld
Feit. In Nederland krijgen alleen vrouwen tot 21 jaar de pil via de basisverzekering vergoed. De pil is met ruim 2 miljoen gebruikers het populairste anticonceptiemiddel. Vaak krijg je met een aanvullende zorgverzekering de pil wel vergoed. Bij de ene verzekeraar is dat helemaal en de andere verzekeraar hanteert een maximum bedrag, meestal tot 250 euro. Ga dus elk jaar opnieuw zorgverzekering vergelijken vergelijken om te kijken waar je een goede dekking hebt voor anticonceptie. Vaak reken je eerst zelf af bij de apotheek af en kun je deze kosten daarna online indienen bij de zorgverzekeraar.
2. Je wordt dik van de pil
Dit kan soms voorkomen. Als je aan het begin dikker wordt van de pil, dan kan dit komen doordat je lichaam onnodig veel vocht vasthoudt. De meeste anticonceptiepillen bevatten namelijk twee hormonen. De ene bevordert de vochtopname en de ander voert het overtollige water af. Hierdoor kan je gewicht dus wat toenemen. Maar niet alle pillen hebben hetzelfde effect op je lichaam. De ene pil voert bijvoorbeeld meer vocht af, dan de andere. Het is dus belangrijk dat je de juiste uitkiest. Bij de huisarts kun je om advies vragen.
3. De hormonen in de pil zijn slecht voor je
Voor de meeste vrouwen is de hoeveelheid hormonen die in de pil zit ongevaarlijk voor de gezondheid. De doses hormonen die tegenwoordig in de pillen zitten, zijn niet meer vergelijkbaar met die uit de eerste pillen in de jaren 60. De hoeveelheid hormonen die nu gebruikt worden in pillen, ligt een heel stuk lager.
4. Roken en de pil is gevaarlijk
Dit is een feit. Roken en de pil slikken, wordt altijd afgeraden, omdat de kans op trombose (een bloedklonter in een bloedvat of in de kamers van het hart) dan toeneemt. Toch gaat het dan nog steeds vaak om kleine risico’s. Het wordt pas echt gevaarlijk vanaf je 35e, want dan loop je een verhoogde kans op schade aan hart- en bloedvaten. Lees altijd goed de bijsluiter, want hierin staat belangrijk informatie. De pil heeft echter meer voordelen. Dus je kunt beter stoppen met roken, dan stoppen met de pil.
5. De pil beschermt tegen SOA’s
Voor sommigen is dit misschien een open deur, maar de anticonceptiepil beschermt alleen tegen een mogelijk zwangerschap en niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Heb je geen vaste relatie of wisselende bedpartners? Dan is het aan te raden om de pil en condoom samen te gebruiken.
6. Van de pil wordt je onvruchtbaar
Hoe vaak hoor je wel niet dat je van de anticonceptiepil onvruchtbaar kan worden? Waarschijnlijk is dit de grootste fabel, want er is nooit een verband ontdekt tussen de pil en onvruchtbaarheid. Zodra je stopt met de pil, kan je onmiddellijk zwanger worden.
7. De pil werkt niet als je moet overgeven
Feit. De pil werkt niet als je aan de diarree bent of moet overgeven. Ook werkt deze niet tijdens een antibioticakuur. Let hier dus goed mee op. Als je ziek bent is de kans groot dat de noodzakelijk werkzame stoffen van de pil niet door het lichaam wordt opgenomen en deze dus niet goed werkt. Gebruik in dat geval een ander voorbehoedsmiddel.
8. Je moet af en toe met de pil stoppen
Sommige vrouwen zeggen dat je af en toe met de pil moet stoppen om je lichaam rust te geven. Dit is een fabel. Als je geen last hebt van bijwerkingen, dan is er geen enkele reden om te stoppen. Je kunt de pil gewoon doorslikken. Zeker als je hevig menstruatieklachten hebt. Sterker nog, in de jaren 50 van de vorige eeuw dachten wetenschappers dat vrouwen eerder aan de pil zouden gaan als zij er een stopweek bij zouden doen. Het zou een gevoel van zekerheid geven, omdat je immers wist dat je niet zwanger was. Een stopweek instellen, is dus helemaal niet nodig.