Als je droevig bent, zie je de wereld echt minder kleurrijk

Schermafbeelding 2015-09-03 om 16.50.11Hoe bizar, als je droevig bent, zie je de wereld echt minder kleurig. In een slechte bui is men minder goed in het onderscheiden van kleuren dan wanneer men blij is, zo blijkt uit Psychological Science, aldus Science Daily. Bij het onderzoek kreeg een deel van de proefpersonen trieste beelden te zien. Het andere deel kreeg vrolijke beelden aangeboden. Hierdoor werd de emotie van de proefpersonen beïnvloed.  Na het zien van de beelden moesten de proefpersonen van een aantal kleuren benoemen of deze rood, geel, blauw of groen waren. Hierin bleken de droevige deelnemers minder nauwkeurig dan de vrolijke deelnemers.
In een tweede test bleken emotioneel neutrale mensen vrijwel even nauwkeurig te zijn in het benoemen van kleuren als blije mensen. Dit duidt aan dat droefheid specifiek zorgt voor een inaccurate kleurperceptie.  “Onze resultaten laten zien dat onze gemoedstoestand en emoties effect kunnen hebben op hoe wij de wereld zien”, zegt Christopher Thorstenson, de hoofdauteur van het onderzoek. Ook zegt hij dat dit nieuwe onderzoeksgebied nog verder moet worden uitgediept. Hierdoor zouden de nieuwe bevindingen in de toekomst algemeen gebruikt kunnen worden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer