Daarom voelt die ander altijd zo lekker zacht aan…

Schermafbeelding 2015-09-14 om 20.02.51Mijn vriend zegt altijd dat ik zo ontzettend zacht voel als hij mij streelt. Ik heb dat idee helemaal niet. Maar wanneer mensen elkaar strelen beoordelen ze de huid van de ander vaak ten onrechte als zachter dan hun eigen huid. Dat blijkt uit een nieuwe studie van onderzoekers van het University College in Londen. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cell. Proefpersonen vinden de huid van iemand anders met name zacht aanvoelen als ze diegene zeer langzaam en liefkozend strelen. Of de huid van de ander echt zachter is dan hun eigen huid, heeft geen invloed op dat gevoel.De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 133 personen bij zes verschillende experimenten allerlei streeltestjes te laten uitvoeren. De proefpersonen moesten bijvoorbeeld over de handen en armen van andere deelnemers aaien en aangeven hoe zacht ze de huid vonden aanvoelen. Soms kregen ze de opdracht om zacht te strelen, of juist heel hard. Bij het laatste experiment werden hun handen door een onderzoeker beetgepakt en langs de huid van een andere deelnemers gewreven, zodat ze zelf geen streelbeweging hoefden te maken. Opvallend genoeg hadden de proefpersonen toen niet langer het idee dat de huid van de ander zachter was dan hun eigen huid.
Evolutie

Volgens de wetenschappers suggereren de bevindingen dat de ‘zachtheidsillusie’ bij strelingen in de loop van de evolutie is ontstaan om lichamelijk contact te bevorderen.

“We hebben ontdekt dat de illusie het sterkste is als de strelingen opzettelijk worden uitgevoerd en zijn afgestemd op een systeem in de huid dat is gespecialiseerd om geaffectioneerde aanrakingen te ontvangen”, aldus onderzoekster Antje Gentsch op nieuwssite EurekAlert. Uit eerdere wetenschappelijke studies is al gebleken dat aanrakingen van groot belang zijn voor mensen, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van te vroeg geboren baby’s. Het is voor het eerst dat zo duidelijk uit onderzoek blijft dat strelingen niet alleen profijt opleveren voor de ontvanger, maar ook voor degene die streelt.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer