Vrouwen online aanzienlijk mondiger dan mannen

Schermafbeelding 2015-09-16 om 13.10.43Vrouwen geven in veel grotere getale online hun mening dan mannen. Uit een scan door RNW Media blijkt dat in Nederland in een jaar tijd 1,2 miljoen berichten met een mening erin door vrouwen zijn geplaatst. Mannen zijn een stuk terughoudender: zij waren goed voor ‘slechts’ 827.671 berichten. Vrouwen die het vaakst hun mening geven dragen de naam Manon, Kim en Linda. RNW Media voerde de online scan uit in het kader van de #IKVIND-campagne over vrije meningsuiting. Deze meningen werden geanalyseerd op de deelzinnen “ik vind”, “ikvind”, “ik vindt” en “naar mijn mening”. In totaal werden tussen half september 2014 en half september 2015 in Nederland 3.326.020 meningen geregistreerd. Niet alles daarvan was herleidbaar naar man of vrouw als afzender.Mannen die online een mening geven over een onderwerp, doen dat in een jaar tijd gemiddeld zo’n drie keer. Hetzelfde geldt voor vrouwen. Ofwel, eenmaal over de streep geven mannen ongeveer even vaak een mening online als vrouwen, alleen zijn er aanzienlijk minder mannen – zo’n 290.000 -  die dat doen tegenover 415.000 vrouwen.
Positieve meningen
In tegenstelling tot de gedachte die vaak kleeft aan internet en social media, namelijk dat het een uitlaatklep is voor ongefundeerde meningen of vuilspuiterij, blijkt dat een positieve mening uiten aanzienlijk vaker voorkomt (43%) dan een negatieve uiting (20%). Voorbeeld van zo’n positieve mening: “Ik vind het fantastisch dat je een vluchteling in je huis wilt opvangen!” Voorbeeld van zo’n negatieve mening: “Ik vind het Nederlandse vluchtelingenbeleid walgelijk.”

Zwarte Piet
Als er wordt gekeken naar de momenten in het jaar waarop men meer de neiging heeft een mening te verkondigen, schieten het Songfestival (“Ik vind die jurk van Trijntje dus gewoon echt mooi.”) en Charlie Hebdo (“Het geloof belachelijk maken vind ik te ver gaan.”) eruit. Het hele jaar door is er sowieso relatief veel meningsvorming rond de onderwerpen voetbal, Zwarte Piet en het tv-programma De Wereld Draait Door. Mensen delen hun meningen het vaakst via Facebook en Twitter. Het Viva-forum is de twee na grootste bron van meningen (“Vrouwen mogen van mij lekker zelf beslissen met hoeveel mannen ze naar bed gaan”).

BN’ers met een mening
BN’ers die online relatief vaak hun mening verkondigen zijn: Jan Roos, Nico Dijkshoorn, Sylvia Witteman, Teske de Schepper, Teun van de Keuken en Wouke van Scherrenburg.

#IKVIND
Iedereen die vrijheid van meningsuiting een belangrijk recht vindt, kan meedoen door de hashtag #IKVIND te gebruiken bij meningen in posts op social media. Op het platform ikvind.org worden deze meningen verzameld. Onder andere Typhoon, Sanne Vogel en Ruben van der Meer hebben al van zich laten horen met een #IKVIND-post.

Met de campagne wil RNW Media bewustzijn creëren voor het voorrecht dat we in Nederland hebben om een mening te kunnen vormen en deze ook in vrijheid te uiten. In verschillende landen wordt deze vrijheid bedreigd. Denk aan Jemen, Burundi en China. RNW Media zet in deze landen media in om ervoor te zorgen dat mensen toegang krijgen tot onafhankelijke journalistiek en informatie. Op het platform ikvind.org kunnen bezoekers verhalen lezen van journalisten en bloggers die in eigen land niet vrijuit kunnen spreken. Meer informatie over de campagne via: http://ikvind.org/.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer