De schoen die zich aanpast aan je cyclus

Hoe belachelijk: Ontwerpers hebben hardloopschoenen voor vrouwen ontwikkeld die zich aanpassen aan haar hormonale spiegel. Dat zou nodig zijn omdat de menstruatie van invloed is op de vorm van de voet. Wanneer de oestrogeenspiegel in het bloed hoog is, staat de wreef laag. Menstrueert een vrouw, dan neemt de hoeveelheid hormonen in haar bloed af, maar stijgt de wreef, aldus de Daily Mail donderdag. Het moet allemaal niet gekker worden… Een schoen die met je meedenkt als je ongesteld bent. What’s next?Doordat de voet lichtelijk van vorm verandert zouden vrouwen tijdens het joggen vatbaarder zijn voor allerhande voetblessures. Om hiermee letterlijk uit de voeten te kunnen hebben onderzoekers van een bekend sportmerk hardloopschoenen met de naam Gel-Kayano 16 ontwikkeld, die meebewegen met de menstruatiecyclus.
Op de plek van de wreef zijn op het schoeisel drie lagen ‘kussens’ aangebracht: een schuim-, een lucht- en bovenop een plastic laag. De schuimlaag en de luchtlaag worden in of uit elkaar geduwd, al naar gelang de stand van de voet. Ook de zool en de hiel zijn specifiek op de vrouwenvoet aangepast.  Het belangrijkste voordeel hiervan is volgens de makers dat de voeten voortaan gedurende de hele maand voldoende steun vinden in de sportschoen. Volgens de fabrikant betreft het de allereerste geslachtsspecifieke hardloopschoen ter wereld.
Simon Bartold, onderzoeker aan de University of Melbourne, geeft de schoenen alvast zijn zegen, zo laat hij weten aan de Telegraph.
“Vrouwelijke atleten hebben jaren in de kou gestaan omdat schoeisel in de basis ontwikkeld is voor mannen”, meent hij. “Terwijl dat heel raar is want uit de laatste telling is gebleken dat er meer vrouwelijke- dan mannelijke hardlopers zijn.”

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer