Meer en meer vrouwen bevllen in ziekenhuis

Schermafbeelding 2015-10-03 om 15.24.25De afgelopen vijftien jaar steeg het aantal zwangere vrouwen dat tijdens de bevalling naar het ziekenhuis is verwezen. Dat zorgde voor meer complicaties en medische ingrepen, zoals keizersnedes, zo is gebleken uit het promotieonderzoek van Pien Offerhaus van het Radboudumc. Zij analyseerde 800.000 bevallingen die plaatsvonden in de periode van 2000 tot 2008. In die periode steeg het percentage ziekenhuisverwijzingen voor vrouwen die in verwachting waren van hun eerste kind van 29 procent naar 41 procent. Het aantal keizersnedes nam bij deze groep toe van 6 procent naar 8 procent van de bevallingen.De toename aan ziekenhuisbevallingen had vooral niet-urgente redenen. Bijvoorbeeld een wens tot pijnbestrijding of een bevalling die traag op gang kwam. Eenmaal in het ziekenhuis werd sneller besloten tot een medische ingreep, zoals bijstimulatie van de weeën of continue elektronische monitoring van de hartactie van het ongeboren kind. Ook het aantal keizersnedes nam toe. Vaker medisch ingrijpen leidde ook vaker tot complicaties bij de zwangere vrouw, zoals bloedverlies of koorts bij de bevalling. Het leverde geen betere uitkomsten op voor het kind en volgens Offerhaus is het dan ook de vraag of het toenemende ingrijpen bijdraagt aan veiligere bevallingen.De promovenda adviseert keizersnedes achteraf kritisch te analyseren. Bovendien zouden verloskundige hun taken kunnen uitbreiden en zich moeten afvragen wat er nog meer gedaan kan worden om vrouwen te ondersteunen bij een spontane bevalling.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer