Je leeft langer als je gelukkig bent, maar niet korter als je ongelukkig bent

Je kunt gerust een grote chagrijn blijven, je gaat er in elk geval niet heel veel korter door leven, zo blijkt uit onderzoek. Eerdere onderzoeken stelden vast dat gelukkige mensen langer leven en dat heeft uiteraard een lichte paniek teweeg gebracht bij de beroepspessimisten. Maar nu blijkt dat daar helemaal geen verband tussen is. Want hoewel ziek zijn je ongelukkig maakt, is chagrijnig en bokkig zijn niet genoeg om je ziek te maken of je leven te verkorten.
Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet. Er werden vragen gesteld aan 715.000 Britse vrouwen van 50 tot 69 jaar oud. Eind jaren 90 werd hun gevraagd of ze zich het merendeel van de tijd gelukkig of ongelukkig voelden. 40 procent van de vrouwen voelde zich merendeels gelukkig, 17 procent van de vrouwen voelde zich vaker ongelukkig. Tien jaar later werd gekeken welke vrouwen waren overleden en in welke groep zij zaten. Het percentage gelukkige vrouwen dat was overleden, was even hoog als het aantal ongelukkige vrouwen. Volgens een onderzoeker bewijst dit dat de algemene volkswijsheid dat ongelukkig zijn en stress tot ziekte en dood leiden, niet klopt. “Mensen moeten zich richten op de echte oorzaken waardoor ze korter leven, zoals roken en overgewicht”, zegt professor Richard Peto van de Universiteit van Oxford.

Een Franse wetenschapper voegt aan het onderzoek toe dat eenzelfde soort onderzoek onder mannen waarschijnlijk andere uitkomsten oplevert. Mannen en vrouwen hebben namelijk een andere definitie van geluk.

 

Bron: RTL Nieuws

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer