Vrouwen zijn gek op mannen met zware stem

Kun je het je voorstellen? Dat je een relatie hebt met een vent met een hoge piepstem? Ik zou er goed op afknappen! Vrouwen voelen zich dan ook het meeste aangetrokken tot zware mannenstemmen, behalve als ze hulp nodig hebben bij de verzorging van een kind. Dat blijkt uit een experiment met de leden van een Afrikaanse stam.
De Amerikaanse antropologe Coren Apicella van Harvard University onderzocht de invloed van stemgeluid op de keuze van een partner bij leden van de Hadza, een primitieve stam van jager-verzamelaars in Tanzania.  Bij het experiment luisterden vrouwen naar verschillende stemmen van het andere geslacht. Daarna moesten ze aangeven of het stemgeluid volgens hen hoorde bij een goede jager of een goede echtgenoot.

Uit de antwoorden van de vrouwen bleek dat ze mannen met zware stemmen over het algemeen zagen als de beste jagers. Over de vraag welk stemgeluid de meeste seksuele aantrekkingskracht had, liepen de meningen uiteen. Het merendeel van de vrouwen leek mannen met zware stemmen ook te zien als de meest aantrekkelijke partner. Vrouwen met kinderen toonden echter een voorkeur voor mannen met een wat hogere stem.

Hoofdonderzoekster Apicella vermoedt dat vrouwen een hogere mannenstem associëren met meer verzorgend gedrag. ”Als leden van de Hadza-stam borstvoeding moeten geven, zijn ze meer afhankelijk van hun man voor voedsel en bescherming”, zo verklaart ze in New Scientist. “Misschien zien ze een hogere mannenstem als een signaal voor een meer sociale houding.” Een zware stem wordt volgens de onderzoekster vooral geassocieerd met goede seksuele prestaties. “Vrouwen die op zoek zijn naar een partner om zich voort te planten, zijn meer geïnteresseerd in een man met een zware stem omdat het duidt op dominantie en goede genen.” Volgens Apicella is haar onderzoek representatief voor vrijwel alle volken. “De Hadza-stam is een bevolkingsgroep die evolutionair relevant is”, zegt ze. “Ze leven zoals wij 200.000 jaar geleden leefden. De meeste van onze psychologische voorkeuren zijn in die tijd ontstaan.” Bij een eerder onderzoek toonde Apicella aan dat mannen met zware stemmen over het algemeen meer kinderen verwekken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer