Heb je een nieuw kapsel? Of een ander gezicht?

Amerikaanse artsen werken aan de eerste transplantatie van een menselijk gezicht. Een team uit Cleveland zoekt nu de eerste patiënt die het gezicht van een overledene krijgt, aldus de BBC. Denk er eens goed over na: je krijgt de looks van een overleden iemand… Uiteraard werkt het niet zo dat je die krijgt omdat je je eigen kop een beetje zat bent. De mensen die voor een dergelijke operatie in aanmerking komen zijn niet zomaar ontevreden met hun eigen uiterlijk. De behandeling is namelijk bedoeld voor mensen met een gezicht dat ernstig is misvormd, bijvoorbeeld door ziekte of na een ongeluk.

De operatie is zeker niet zonder gevaren. Er is een slagingskans van 50 procent, zo wordt geschat. Bovendien zijn er tal van bezwaren. Zo moet de ontvanger van het gezicht zijn leven lang zeer krachtige anti-afweermiddelen slikken en dat is niet ongevaarlijk.

Er is verder weinig bekend over de sociale gevolgen voor degene die een nieuw gezicht heeft gekregen. Ondanks computermodellen blijft het moeilijk te voorspellen hoe het nieuwe gezicht eruit gaat zien. En hoe gaan patiënt en zijn geliefden om met de nieuwe gelaatstrekken? En dan mijn vraag: hoe zit het met de familie van de donor? Hoe trek je dat er ineens iemand rondloopt met een kopie-hoofd van je geliefde?

Bij de operatie, die zeker acht uur duurt, worden huid en onderliggende weefsels bij een dode weggenomen en op de patiënt geplaatst bij wie het eigen gezicht is verwijderd. Het nieuwe gezicht voegt zich min of meer naar de botten van de ontvanger en daardoor zou dat gezicht net zo min op dat van de donor lijken als op dat van de ontvanger. De patiënt moet ermee kunnen eten, drinken en communiceren.

Een Britse vereniging voor mensen met misvormde gezichten stelt op haar website (www.changingfaces.org.uk) geschokt te zijn door de berichten uit Cleveland. Er zijn nog veel te veel onbeantwoorde vragen over de operatie. ‘Maar wij denken dat de huidige buitengewoon kundige chirurgie, samen met de allerbeste psychologische en sociale opvang patiënten zeer kan helpen om een goed en actief leven te leiden.’ Huur de film Face Off met John Travolta en Nicolas Cage weer eens in de videotheek. Het kan namelijk ook dramatisch aflopen, zo’n gelaatsverwisseling.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer