Borstkankeronderzoek consumentenbond zet kwaad bloed

De publicatie van een vergelijkend onderzoek van de Consumentenbond naar de behandeling van borstkanker heeft woensdag tot ophef geleid. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is boos op de bond en verwijt deze onnodige onrust te zaaien bij patiënten, omdat er te weinig is gekeken naar de kwaliteit van de ziekenhuisbehandelingen.

e koepel van ziekenhuizen wil dat alle informatie over borstkankerbehandelingen eind dit jaar op de site door het ministerie gelanceerde website www.kiesbeter.nl komt te staan, compleet met patiënten tevredenheidsonderzoeken, informatie over fouten en de kwaliteit van de behandeling erbij.

De bond heeft in overleg met de Borstkankervereniging Nederland de ziekenhuizen ondervraagd over elf onderwerpen en de ziekenhuizen daarop beoordeeld. Het onderzoek geeft geen representatief beeld.

Ongeveer de helft van alle 96 aangeschreven ziekenhuizen wilde niet aan het onderzoek meedoen. Zo ontbreken gegevens van de oncologische afdelingen van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Erasmus MC in Rotterdam. Het in kanker gespecialiseerde NKI/Anthony van Leeuwenzoek ziekenhuis in Amsterdam deed echter weer wel mee.

De Consumentenbond vindt het schandelijk dat ziekenhuizen niet meewerken en heeft besloten de wel bekende informatie te publiceren. De gegevens van het onderzoek worden volgens de bond toegevoegd aan Kiesbeter.nl, maar het is nog niet bekend wanneer.

Uit de wel verkregen informatie maakt de Consumentenbond op dat de specialisten van zes van de 46 ziekenhuizen te weinig ervaring hebben met de behandeling van borstkanker. Je zal daar dan maar net terechtkomen… Die ervaring is echter een gemiddelde, het kan zijn dat de ene specialist jaarlijks honderd en de ander zes borstkankerpatiënten per jaar ziet.

Wat de NVZ een doorn in het oog is, is dat de bond heeft gekeken hoeveel nieuwe borstkankerpatiënten in 2004 in de ziekenhuizen zijn behandeld. Een vijf jaar oude Europese richtlijn schrijft voor dat een ziekenhuis voldoende ervaring heeft als er jaarlijks minstens 150 nieuwe borstkankerpatiënten worden onderzocht en behandeld. Maar liefst 19 van de 46 ziekenhuizen uit het onderzoek voldoet niet aan die richtlijn. Maar volgens de NVZ werken in ziekenhuizen met relatief weinig borstkankerpatiënten soms specialisten die in meer ziekenhuizen werken en daardoor wel veel ervaring hebben.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer