Linkshandig? Grotere kans op borstkanker

Het grootste nadeel van linkshandigen leek tot voor kort de rechtshandige schaar of de vulpen te zijn, maar er iets iet veel naarders bekend geworden. Linkshandige vrouwen hebben namelijk maar liefst 40 procent meer kans op borstkanker dan rechtshandigen. Bij vrouwen die nog niet in de overgang zitten, is het risico zelfs twee keer zo hoog, meldt nu.nl.

Dit blijkt uit onderzoek dat het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) maandag heeft bekendgemaakt in de British Medical Journal. Het UMC komt tot de conclusie na een vergelijking van gegevens van 12.000 Nederlandse vrouwen geboren tussen 1932 en 1941. Vrouwen hebben een kans van ongeveer een op negen om tijdens hun leven borstkanker te ontwikkelen. En bij linkshandigen ligt dat risico dus 40% hoger.

Van alle vrouwen in Nederland is 8 tot 9 procent linkshandig. Zij moeten volgens onderzoeker Uiterwaal van het UMC niet direct voor hun gezondheid vrezen. Of een vrouw links- of rechtshandig is, vormt slechts een van de factoren. Zo hebben vrouwen die laat in de overgang raken een hoger risico. Dat het zo is weten ze nu, maar het waarom is onduidelijk. De hogere kans en of baby’s linkhandig worden, hebben mogelijk beide te maken met bepaalde hormonen waar zij tijdens de zwangerschap aan worden blootgesteld, zegt Uiterwaal. Volgens hem kan de vergrote kans ook te maken hebben met de genen van de vrouwen.

Op dit moment is verder nog niet bekend of linkshandigen ook een hogere kans hebben op andere vormen van kanker. Dat wordt nog onderzocht.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer
  • Rika

    Nou ja, moet je je al in deze rechtshandige maatschappij aanpassen; heb je ook nog meer kans om kanker te krijgen. Het is niet eerlijk.
    Ik ben ook linkshandig. Wat staat me straks nog te wachten? Moet ik elk jaar me laten controleren? Waar baseren die dokteren van de UMC het in vredesnaam op?

    Linkshandigheid zit toch in de genen. Het maakt je toch niet minder gezond?

  • Hester

    Tja, het is bewezen… Ik heb het ook niet bedacht.

  • Onzin over die borstkanker en linkshandig. Het onderzoek schijnt niet goed gedaan te zijn en zeker niet representatief. Een leuke site over linkshandigheid is http://www.links-handig.nl