‘Oma’ bevallen

Een 57-jarige vrouw uit Enschede is in het Twenteborg-ziekenhuis in Almelo bevallen van een gezonde zoon, meldt het AD. De kersverse moeder is voor zover bekend de oudste kraamvrouw van Nederland. En dan komen de discussies. Want kan dit wel? Is het normaal dat je 70-jarige moeder met je meegaat naar de introductiedag op de middelbare school?

Nee, natuurlijk niet. Met de nadruk op natuurlijk. Want het lichaam is zo ingesteld dat het zwanger worden vanaf een bepaalde leeftijd niet meer kan. En nou hoef je je niet altijd te conformeren aan de natuur, maar in dit geval lijkt het mij het beste te luisteren…

De Enschedese is niet de oudste. Het officieuze record was in handen van Anita Blokziel uit Amsterdam. Zij beviel in 1993 op 56-jarige leeftijd van dochter Donalda. Anita raakte zwanger door de eiceldonatie van de controversiële Italiaanse fertiliteitsarts Severino Antinoro. Ook de vrouw uit Enschede is zwanger geraakt via een eiceldonatie. Zij werd behandeld in een kliniek in Engeland.

In Nederland is een eiceldonatie voor oudere vrouwen niet mogelijk. Ratio overheerst hier gelukkig. Artsen hanteren een bovengrens van 45 jaar. In dat kader noemt gynaecoloog Jan Kremer, woordvoerder van de beroepsvereniging van vrouwenartsen (NVOG), de zwangerschap van de Enschedese vrouw’discutabel’. ‘Laat ik vooropstellen dat ik blij ben dat de baby gezond is’, zegt hij, ‘maar er kleven teveel ethische en medische bezwaren aan. Zo kan het kind te klein worden geboren of een te hoge bloeddruk hebben. Onlangs stierf er nog een vrouw van boven de 50 jaar tijdens een bevalling.’ De arts antwoord diplomatiek, want feitelijk komt het er gewoon op neer dat het waanzin is. En voordat ik iedereen over me heen krijg: nee, natuurlijk is het niet fijn dat die vrouw anders geen kind had gekregen. Maar DIT is ook niet fijn! Want dit kind zal haar moeder zeer waarschijnlijk jong moeten missen. En altijd anders zijn omdat ‘oma’ haar naar school brengt. En dan nog de gezondheidsrisico’s. Het hoort gewoonweg niet. En ik ben echt wel ruimdenkend, maar dit gaat te ver. De oma’s van mijn kinderen zijn zelfs nog jonger!!! Ben benieuwd naar jullie mening.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer
  • Sanne

    In eerste instantie zou ik het met jullie eens zijn, het is in het belang van het kind niet echt leuk om een (oude)moeder te hebben. Maar nu denk ik er misschien toch een beetje anders over, het gaat om het volgende Ik ben 49 en mijn man is 40, wij zijn nu 3 jaar getrouwd en hebben toch een sterke kinderwens omdat hij geen kinderen heeft en toch heel graag vader wil worden.
    Ik zelf zou het ook graag willen, maar ik twijfel een beetje omdat er veel risico’s aan vast zitten en omdat ik dan eiceldonatie moet doen. Daarom vind ik het best wel jammer dat zoiets niet in nederland kan.Als het mogelijk zou zijn wil ik natuurlijk niet al te lang wachten.
    Bij deze hoop ik dat er goede reacties komen die ons kunnen helpen.

    Alvast bedankt.