Vaccin tegen baarmoederhalskanker

Goed nieuws uit de wereld van de wetenschap: waarschijnlijk is er binnen een jaar een vaccin tegen baarmoederhalskanker. Dit meldt Planet. Uiteraard moet er ook weer geneuzeld worden, het vaccin geven aan kinderen tussen de 9 en 13 jaar zou aanmoedigen tot seks…

Uit proeven is gebleken dat het vaccin ’100 procent effectief’ is. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een seksueel overdraagbaar virus. Jaarlijks sterven er wereldwijd 274.000 vrouwen aan baarmoederhalskanker.

Wetenschappers hebben voorgesteld het vaccin standaard te geven aan kinderen tussen negen en dertien jaar voordat zij seksueel actief worden. Critici vrezen echter dat dit jongeren zal aanmoedigen om seks op minderjarige leeftijd te hebben. Ik zou zeggen: so what, als het de kans op kanker maar af doet nemen!!!

Het middel is getest op 12.176 vrouwen tussen de 16 en 23 jaar uit 13 verschillende landen. Het vaccin is gericht tegen twee types HPV (humaan papillomavirus), het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. De twee types spelen in 70 procent van de gevallen een rol bij het ontstaan van de tumoren.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer